IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на мерките срещу Covid-19 тласка нагоре цените на петрола*

Анализаторите очакват възстановяване на търсенето, но смятат, че това ще стане бавно

09:25 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник заради очакванията, че търсенето ще започне да се увеличава. Тези надежди се пораждат от това, че все повече щати от САЩ и държави в Европа и Азия започват да облекчават мерките, наложени срещу разпространението на  коронавируса, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 4,04%, или 1,11 долара, до ниво от 28,30 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 21,67 долара за барел, което е повишение от 1,28 долара, или 6,22%.

Прогнозите за търсенето на гориво се подобриха, след като някои щати и няколко държави, включително Италия, Испания, Португалия, Индия и Тайланд, започнаха да възобновяват икономическата си активност и отвориха отново строителни обекти, паркове и библиотеки.

"Имайки предвид ... дълбочината на срива в  търсенето, пазарите вероятно са склонни да приемат всякакви добри новини сравнително бързо", каза Даниел Хайнс, старши стратег в  Australia and New Zealand Banking Group.

Анализаторите смятат, че глобалното търсене на петрол се е сринало с около 30% през април. Възстановяването на този процес вероятно ще бъде бавно, особено при авиокомпаниите, тъй като се очаква полетите да останат до голяма степен блокирани през следващите месеци.

Главният изпълнителен директор на австралийския национален превозвач Qantas Airways Алън Джойс заяви във вторник, че "на търсенето на международни пътувания може да му отнеме години, за да се върне към това, което е било".

И докато Саудитска Арабия, Русия и други големи производители и компании намаляват продукцията, пазарът не обърна внимание на решението на Тексаския енергиен регулатор да отмени вота за налагане на 20-процентово съкращение на добива в най-големия петролен щат в САЩ.

Тексаската железопътна комисия трябваше да проведе гласуването във вторник, но комисар Райън Ситън не можа да спечели подкрепа от своите колеги комисари за плана. Предложението беше силно критикувано от групите за търговия с петрол и големите производители в страната.

„Самото намерение беше положително – но и твърде непостижимо в същото време“, каза Хайнс.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,41% до ниво от 1706,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още