Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Очаква се плавно увеличение на цената на петрола през лятото

Малко вероятно е потреблението на петролните деривати в България да се възстанови напълно, смятат от АБТПВПГ

Очаква се плавно увеличение на цената на петрола през лятото

Снимка: Karina Johansen/Bloomberg

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година, прогнозират от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). 

Още по темата

В момента цените на петролните деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.

Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло.

Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове, изтъкват от АБТПВПГ.

Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7 на сто до 43,02 долара за барел. Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 г.

В същото време американският лек суров петрол WTI поскъпна с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел. Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът достигна 32-месечен връх*