IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за свръхпредлагането натискат цените на петрола надолу

В четвъртък цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от 2 месеца и половина, но в крайна сметка затвориха сесията със спад от 1,5%

10:01 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във петък, тъй като продължават да са под натиск заради опасенията за свръхпредлагане на пазара, съобщава Ройтерс. Инвеститорите следят внимателно и как напрежението между САЩ и Северна Корея се отразява на пазарите.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,64% до 48,28 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,54% до 51,62 долара за барел към 9:50 часа българско време.

В четвъртък цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от 2 месеца и половина, но в крайна сметка затвориха сесията със спад от 1,5%. 

„Цените на суровия петрол не успяват да задържат печалбите през последно време, а изнервените пазари започват да се съмняват в понижаващите се резерви“, коментира австралийската банка ANZ. “Проблемите от страна на предлагането също натежават върху цените, като данните показват, че добивът в Либия през юли достига най-високото си ниво тази година”, допълват експертите.

В сряда официални данни показаха, че петролните резерви в САЩ са намалели с 6,5 млн. барела през седмицата до 4 август, а рафинериите преработват суровината с най-високата активност от 12 години заради повишеното търсене.

Въпреки това остават съмнения за това дали потреблението на петрол ще е достатъчно високо, за да се сложи край на пренасищането. В четвъртък ОПЕК обяви поредно повишение в добива на картела, макар че повиши прогнозата си за търсенето през 2018 г. Картелът обяви, че продукцията му през юли се е увеличила със 173 хил. барела дневно до 32,87 млн. барела дневно.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още