IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ е близо до споразумение за продължаване на съкращенията

Русия и част от държавите искат удължаване на съкращенията в производството на петрол с още месец

21:42 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са близо до постигането на консенсус за продължаване на съкращаването на производството, за да подкрепят пазара на петрол, въпреки че трети ден продължават да спорят за кога да насрочат следващата си среща, пише Bloomberg.

Русия и част от страните от ОПЕК+ подкрепят удължаването на текущото намаляване на производството на групата с един месец, твърдят източници, запознати с въпроса. Не е ясно дали това ще е достатъчно за водещия член на ОПЕК Саудитска Арабия, въпреки че предложението е в рамките на собствения призив на кралството за удължаване с един до три месеца.

Цените на петрола се възстановяват след историческото дъно, откакто ОПЕК и партньорите ѝ сложиха край на порочната ценова война, като прилагат рекордни съкращения.

Като се има предвид колебливото възстановяване на търсенето на петрол, докато светът излиза от блокадите, свързани с коронавируса, сега картелът трябва да реши колко дълго да запази ограниченията върху производството.

Опасенията от втора вълна от случаи на Covid-19 правят прогнозите за възстановяване по-трудни. А при 40 долара за барел, цените все още са под това, от което повечето членки на ОПЕК+ се нуждаят, за да покрият държавните разходи.

Промени в позициите

Само до миналата седмица позицията на Русия беше, че не иска да удължава съкращенията, а вместо това се придържаше към първоначалното споразумение за облекчения от юли. Но източник, запознат с намеренията ѝ, твърди, че е препоръчително да се намери компромис. През март Москва се опълчи на предложението, водено от Саудитска Арабия, за задълбочаване на съкращенията на производството, докато коронавирусът се разпространяваше. Преговорите се провалиха, а кралството започна ценова война, която засегна производителите и остави дупки в бюджетите на страните.

Не е необичайно Русия и Саудитска Арабия да имат различни позиции преди преговорите на ОПЕК+, а в повечето случаи двете държави са стигали до компромис.

„Не вярваме, че ще има повторение на мартенския срив“, коментира Хелима Крофт, ръководител глобални стратегии за суровините в RBC. „Смятаме, че ще се опитат да преодолеят разликите, като се съгласят на удължаване с един до три месеца“.

Постигане на баланс

Докато Брентът се насочва към 40 долара за барел, Саудитска Арабия и Русия се изправят пред друго предизвикателство, докато претеглят как да поемат към възстановяването – американските компании възобновяват дейностите в част от своите петролни кладенци.

Междувременно днес членките на ОПЕК не успяха да постигнат съгласие за кога да насрочат следващата си среща.

Неспазени обещания

Друг проблемен момент в дискусиите е този за спазването на изискванията – дали членките прилагат съкращенията, които вече са обещали, твърдят делегати. Саудитска Арабия, най-големият представител на групата, настоява държавите да обявят данни за май – първия месец от последното споразумение на ОПЕК+, коментира делегат, който е пожелал да остане анонимен.

Русия, която често изоставаше в миналото, но този път се придържа към обещанията си, също настоява всяко удължаване да е свързано с изпъление на изискванията. Ирак и Нигерия са направили под половината от договорените съкращения миналия месец, сочи проучване на Bloomberg.

Иракският финансов министър и действащ министър на петрола Али Алави написа в Twitter, че страната е ангажирана със спазването на изискванията. „Въпреки тежките финансови ограничения в Ирак, ние се борим с техническите проблеми, които ще ни позволят да намалим допълнително производството на петрол“, посочи той.

Нигерийският му колега Тимипре Силва публикува подобно съобщение в Instagram днес. Той призна, че западноафриканската държава е направила само половината от обещаните съкращения през май, но обеща, че добивът на суров петрол ще е в рамките на квотата до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още