Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК+ е в очакване на завръщането на Иран на петролните пазари

Организацията вероятно няма да повиши добивите въпреки очаквания недостиг на пазарите

ОПЕК+ е в очакване на завръщането на Иран на петролните пазари

Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК+ вероятно ще запази сегашния темп на постепенно премахване на ограниченията за добива на фона на предстоящото завръщане на Иран на петролните пазари, пише Ройтерс. Организацията ще заседава по-късно днес (1юни) във Виена.

Агенцията припомня, че ОПЕК+ реши през април да възстанови добива с 2,1 млн. барела на ден в периода между май и юли, защото очакваше възстановяването на търсенето на петрол, въпреки случаите на коронавируса в Индия.

Още по темата

След това решение търсенето на петрол на пазара расте и цената на суровината вече достигна 70 долара за барел. Но от организацията са решили да съобразят своите добиви с вероятността Иран и САЩ да успеят да се разберат за ядреното споразумение и иранският петрол отново да се продава на пазарите.

В понеделник (31 май) експерти от Съвместния технически комитет на ОПЕК+ разискваха ситуацията на пазарите. Според източници на Ройтерс заключението им е, че през втората половина на годината ще има съществено повишение на търсенето - в рамките на около 6 млн. барела на ден.

Но очакванията са, че организацията няма да вземе решение за увеличаване на добива преди юли и когато вече е ясно какво се случва с Иран. ОПЕК, тоест износителите на петрол, без техните съюзници, има планирана среща на 24 юни.

Техническият комитет очаква още увеличаване на дефицита на пазарите през 2021 година - до 1,4 млн. барела на ден, спрямо 1,2 млн. барела на ден в предишните очаквания. Това е знак, че резервите на пазарите се стопяват по-бързо от очакваното.

През миналата година ОПЕК+ намали добивите си с рекордните 9,7 млн. барела на ден, когато потреблението се срина заради пандемията от коронавируса. След юли ограниченията ще бъдат в размер на 5,8 млн. барела на ден.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът компенсира резкия спад от началото на седмицата след тридневен ръст*