IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ може да обсъди по-сериозни съкращения в добива на срещата в Абу Даби

Няма нищо добро в охлаждането на световната икономика, смята руският енергиен министър Александър Новак

16:08 | 11.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министрите на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни като ОПЕК+, се събират в Абу Даби, за да обсъдят производството на фона на нарастваща загриженост относно забавянето на световната икономика, съобщава Bloomberg.

През по-голямата част от лятото петролът успя да задържи цени под 60 долара за барел, тъй като ескалиращото напрежение между САЩ и Китай и нарастващият страх от настъпваща рецесия предизвика понижаване при прогнозите за търсенето на петрол. Тези цени се оказаха твърде ниски, за да покрият бюджетите на много от представителите в картела, по-специално Саудитска Арабия, но групата не даде никакви признаци, че ще се опита да повиши цените на заседанието в четвъртък. 

„Целта не е да се да генерират нови предложения през цялото време“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред репортери в Абу Даби в сряда, след като беше попитан за възможността за по-дълбоки съкращения. „Ние се стремим да наблюдаваме текущата ситуация на пазара и спазването на споразумението и ще обсъждаме точно тези въпроси“, добави той.

Подобно е мнението и на саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, който смени на поста през уикенда приятеля на Новак Халид Ал Фалих.

Тъй като ОПЕК+ продължава да запазва относително спокойствие пред нарастващите икономически рискове, групата е под все по-голям натиск. Месечният ѝ доклад за пазара на петрол, публикуван в сряда, подчерта забавянето на растежа при търсенето, увеличаването на доставките и риска от излишък. Очакваното търсене на петрол от ОПЕК през следващата година от 29,4 милиона барела на ден се намира под текущите производствени данни от 29,7 милиона барела, което предполага, че може да се наложи по-нататъшно намаляване на производството.

Декемврийска среща

Въпреки че основните енергийни посредници на групата не виждат нужда от обсъждане на по-дълбоки съкращения за момента, те признават, че ситуацията за следващата година трябва да бъде преразгледана.

С толкова голяма несигурност на пазара сега групата може да обърне внимание на това дали има нужда от по-голямо производствено свиване на срещата през декември.

Появиха се не много гласни сигнали тази посока, когато Тамир Гадбан, министърът на петрола на Ирак, предложи да се обсъдят допълнителни съкращения.

Уязвим пазар

Новак, който наред със саудитския си колега е най-влиятелният член на ОПЕК+, призна опасенията относно силата на търсенето.

„Няма нищо добро в охлаждането на световната икономика", заяви той пред репортери. „Ние разбираме защо се случва, това е резултат от санкции и ограничения. Бихме искали такива несигурности да бъдат сведени до минимум, тъй като пазарът е много уязвим за такива неща“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още