IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OПEK очаква по-слабо търсене на петрола си през 2019 г.

Според нов доклад на картела причината е забавяне на потреблението и по-висок добив от конкурентите му

16:35 | 11.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира в сряда, че световното търсене на собствения ѝ сорт суров петрол ще се свие през следващата година, тъй като растежът на потреблението се забавя, а конкурентите добиват повече. Това показва, че пазарният излишък се завръща въпреки усилията, водени от ОПЕК, за ограничаване на доставките, съобщава Ройтерс.

Представяйки първите си прогнози за 2019 г. в ежемесечния си доклад, ОПЕК казва, че светът ще се нуждае от 32,18 млн. барела на ден суров петрол от 15-е страни членки на картела през следващата година, което е със 760 хил. барела на ден по-малко от тази година.

ОПЕК заяви, че производството ѝ на петрол през юни е нараснало над прогнозата за търсене през 2019 г. Саудитска Арабия е добила повече, отговаряйки на призивите от САЩ и други производители да компенсира недостига от други места и ограничи растящите цени.

Петролът сорт Брент достигна цена от 80 долара за барел тази година за пръв път от 2014 г. насам, подкрепен от квотната сделка на ОПЕК и недоброволните загуби във Венецуела и Либия, както и от опасенията за спад на износа на Иран заради повторно налагане на санкции от САЩ.

Очаква се световното търсене на петрол да се увеличи с 1,45 млн. барела на ден – по-малко от ръста тази година, тъй като икономическият растеж се забавя. Перспективата за по-слабо търсене на суров петрол ще позволи на групата да се справи с възходящи изненади, се казва в доклада.

Ако световната икономика се представи по-добре от очакваното, довеждайки до по-висок ръст на търсенето на суров петрол, ОПЕК ще продължи да поддържа достатъчно предлагане, за да подкрепи стабилността на пазара на петрол“, казва организацията.

ОПЕК и група страни извън картела договориха в края на миналия месец да се върнат към 100-процентово изпълнение на договорената през януари 2017 г. квотна сделка, след като изпълнението стигна над 160% заради по-слабо производство във Венецуела и други страни.

През юни производството на петрол в ОПЕК се е увеличило със 173 хил. барела на ден до 32,33 млн. барела на ден, казва докладът, позовавайки се на данни, които ОПЕК събира от вторични източници. Това означава, че изпълнението на квотната сделка е спаднало до 130%, сочат изчисления на Ройтерс.

Данните за добива през юни са със 150 хил. барела на ден над очакванията на ОПЕК за търсенето му на петрол през следващата година. Това предполага малък излишък на пазара, в случай че ОПЕК продължи да добива същото количество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още