IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК одобрява завръщането на Индонезия в своите редици

Ако това се случи през декември, страната от Югоизточна Азия би била първият нетен вносител, който се присъединява към престижния клуб на износителите

09:30 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) уведоми Индонезия, че може отново да се присъедини към престижната група на държавите производителки на петрол. Това може да се случи през декември, за когато е насрочена следващата среща на ОПЕК, информират официални представители на двете страни, цитирани от Wall Street Journal.

Индонезия бе член на ОПЕК в продължение на 47 години, докато не отмени членството си на 1 януари 2009 г., след като в началото на 2000-ите се превърна в нетен вносител на петрол.

Повторното присъединяване на азиатската страна към най-големия клуб на износителите на петрол в света може да усложни взимането на решения в ОПЕК, докато групата се бори с растящото производство от САЩ и други държави.

През май петролният министър на Индонезия Судирман Саид заяви, че страната ще опита да се завърне в ОПЕК, за да задълбочи сътрудничеството си със страните производителки. От правителството в Джакарта потвърждават, че са получили писмо от ОПЕК.

Освен това Индонезия възнамерява да инвестира в петролна рафинерия, като членовете на ОПЕК могат да я снабдяват със суров петрол.

Страната няма да бъде приета официално отново в редиците на ОПЕК, докато групата не се събере във Виена на 4 декември. Но според делегати на ОПЕК организацията е уведомила Индонезия, че членовете й не възразяват относно завръщането на страната.

Ако това се случи, страната от Югоизточна Азия би била първият нетен вносител, който се присъединява към клуба на износителите.

От своя страна Индонезия не успява да увеличи производството на суров петрол от около 830 хил. барела на ден в момента, като вътрешното потребление продължава да се покачва, стимулирано от повишаващите се продажби на автомобили през последните години. Страната изнася близо 200 хил. барела суров петрол на ден, а внася около 300 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още