IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отчете 30-годишен връх на петролния добив през април

Производството на картела се увеличава с 1,73 милиона барела на ден - най-голямото месечно увеличение от септември 1990 г. насам

21:30 | 01.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производството на суров петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол отчита 30-годишен връх през април, след като Саудитска Арабия и Русия започнаха през март война за пазарен дял, която разтърси петролната търговия по света, която вече беше помрачена от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg. 

Саудитска Арабия е увеличила производството си до над рекордните 11 милиона барела на ден, след като беше въвлечена в ценова война с Русия, сочи изследване на Bloomberg.

Въпреки постигнатото споразумение в средата на април за намаляване на огромните количества петрол, които заляха пазара, Рияд е продължил да поддържа високи нива на производството през по-голямата част от месеца на фона на безпрецедентния спад при търсенето.

Производството на страните от ОПЕК се увеличава с 1,73 милиона барела на ден през април - най-голямото месечно увеличение от септември 1990 г. насам.

Организацията е изпомпвала 30.36 милиона барела дневено през април - почти четири пъти над средното количество, необходимо през месеца, показват данни на Международната агенция по енергетика. В същия месец глобалното търсене на петрол се свива с почти 30 милиона барела на ден на фона на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, които замразиха по-голямата част от икономическата активност.

Междувременно петролът се насочва към първи седмичен ръст на цените от месец насам.

Седмица по-рано цените на американския суров петрол се сринаха с повече от 100% и преминаха на отрицателна територия за първи път в историята си, тъй като търговците бяха сериозно притеснени от спада в търсенето заради пандемията от коронавирус. Цената на най-близкия фючърсен договор, който изтича във вторник, се оказа най-потърпевш, отделяйки се от фючърсните договори за месец по-късно с разлика от почти 100%.

За да разберете каква е ситуацията на петролните пазари в момента, посетете сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... викаш друго си е като беше петрола $120 за барел и на колонките тунджата удари 2,60 ... :))) ... по-човешко е някак си ... зачетох тия дни какво са постигнали арабите с тези цени . сключили са дългосрочни договори с един куп европейски рафинерии , като са изместили рассияните като доставчик на доста места . в хамерика успяли ли са да ги изместят , не съм на ясно там ти ги следиш изкъсо ?! даже се коментираше , че това не е инициатива само на СА , ами е било координирано с кувейт и ирак ... масовото наемане на танкери за съхранение на петрол е започнало още януари ... и големите губещи от цялата какафония не са СА или рассия или шистовите хамериканци , а венецуела и иран ... там ще става каквото ще става и когато стане , тогава ще се нормализират полека нещата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Тоя мръcен чаршафосан май бърза да отиде при девиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още