Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК понижи прогнозата си за потреблението на петрол през 2021 г.

Организацията се притеснява от разпространението на COVID, показват данните от месечния обзор на пазарите

ОПЕК понижи прогнозата си за потреблението на петрол през 2021 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното потребление на петрол ще се възстанови по-бавно от очакваното през 2021 година, прогнозира ОПЕК в своя месечен анализ на пазарите.

Организацията очаква през следващата година дневното потребление в световен мащаб да достигне 96,8 млн. барела дневно, което е повишение от 6,5 млн. барела. Ревизията е в рамките на 0,8 млн. барела и е свързана с по-бавното от очакваното икономическо възстановяване в последния месец.

За 2020 година обаче търсенето ще бъде по-високо спрямо предходни прогнози на Организацията, макар и с нищожните 0,06 млн. барела дневно. Така очакванията на ОПЕК са, че през тази година среднодневното потребление на петрол ще бъде в рамките на 90,3 млн. барела и на годишна база това означава намаление от 9,5 млн. барела.

Основната причина за оптимизма през тази година е по-същественото повишение на търсенето в Китай, сочат анализите, публикувани на сайта на ОПЕК.

Още по темата

Разпространението на COVID обаче е от съществено значение за възстановяването на търсенето на горива. След кратката лятна пауза вирусът отново се завръща в Европа и много от страните отново обмислят по-строги мерки срещу разпространението му. Очакванията са, че това ще забави възстановяването през четвъртото тримесечие, особено що се отнася за Испания, която е сред най-тежко засегнатите от втората вълна държави в Европа.

През 2021 година COVID ще окаже влияние върху възстановяването на сектори като туризъм, транспорт и развлечения, от които зависят много държави на Стария континент, допълват от ОПЕК.

Пазарът в САЩ също е свит, като се очаква повишение на търсенето на горива за отопление през зимния период, тъй като все повече американци остават да работят от домовете си на фона на пандемията. Това обаче се отразява негативно на търсенето на бензин и самолетно гориво.

Картината в Азия е разнопосочна - Китай започва да излиза от кризата, но в Индия има влошаване на ситуацията.

Като цяло цената на петрола през септември записва значителен спад. Американският сорт петрол се е търгувал за средно 41,87 долара за барел, което е спад от 7 на сто спрямо предходния месец. Цената на Брента намалява с 2 долара за барел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола поеха надолу след данни за ръст на запасите в САЩ