IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК потвърждава: Държавите извън картела също свиват добивите

Организацията учредява комитет за контрол на добива на петрол на високо равнище

13:18 | 10.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Всички производители на петрол извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) потвърждават готовността си да подкрепят картела, съобщава иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Днес държавите от ОПЕК и други страни, сред които и Русия, се събират на среща във Виена, за да обсъждат мерките за стабилизиране на пазара, предава БТА.

Страните извън ОПЕК ще започнат да съкращават добивите от 1 януари 2017 г., както и държавите членки на организацията, казва Зангане.

По-рано днес в австрийската столица руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че Москва е готова да намали добива на петрол с 300 хил. барела на ден. Мексико може да свие добивите със 150 хил. барела на ден, а Еквадор - с 25 600 барела дневно.

От държавите извън ОПЕК само Боливия е отказала да свие добивите си. 

Участниците в срещата са настроени оптимистично и няма рискове за провал на сделката, отбелязва и иракският министър на петрола Джабар ал Лаиби.

Припомняме, че на 30 ноември ОПЕК реши да свие добива на петрол считано от 1 януари за първи път от осем години. Картелът иска да се договори и с държавите извън организацията, които да допринесат с 600 хил. барела дневно към свитите добиви.

Целта е да подкрепят цените на суровината, които значително се понижиха заради отслабеното търсене и свръхпредлагането.

Венецуела се надява да свика среща на ОПЕК със страните извън картела в средата на февруари, за да бъде обсъдена формулата на стабилизиране на петролния пазар, каза пред журналисти във Виена венецуелският министър на петрола и минната промишленост Еулохио дел Пино.  

Организацията учредява и комитет за контрол на добива на петрол на високо равнище, съобщи във встъпителната си на срещата катарският министър на енергетиката Мохамед бен Салех ас Сад.

Комитетът ще дава препоръки по въвеждането на ново ниво на добива за страните от картела и ще разработва основата за консултации на високо равнище между страните от ОПЕК и извън организацията.

Държавите ще трябва да създадат и институт за взаимодействие на петролния пазар, каза ас Сад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
akomodacia
преди 7 години
Хахахаха...Извинявай то *** ли си?Ако имаш поне малко геоложко понятие, със сигурност няма да напишеш подобна глупост. Да си чувал случайно, че огромна част от природния газ е неразривно свързан с нефта? Иначе до ония ден някакви ВЕИ бленуваше, а сега пък природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Въпреки всички закани ограничения и договорености цените на петрола ще останат стабилни но на ниски цена - между 43 и 48 долара за петрол Просто договореностите много скоро ще бъдат нарушени а сондите с американски шистов нефт ще започнат да се увеличават бързо Потреблението в дългосрочен план ще намалява Въобще след 10 години светът ще бъде съвсем различен от това и то не в полза на петрола и въглищата Но природния газ има светло бъдещес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още