IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ ревизира своите прогнози за търсенето на петрол?

Търсенето на горива се възстановява по-бавно от очакваното и вероятно петролният картел ще удължи ограниченията върху добива на петрол

12:27 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници ще ревизират в посока надолу прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година, съобщава Ройтерс. По информация на агенцията причината за намалението е по-бавното от очакваното стабилизиране на пазара.

В ОПЕК+, както стана популярно споразумението между страните от картела, Русия и други производителки, се очаква ръст на търсенето на петрол с 6,2 млн. барела на ден, спрямо 6,5 млн. барела, записани в прогнозата от октомври.

Тази прогноза е изготвена от Съвместната техническа комисия по време на заседанието в понеделник (16 ноември).

Очакванията ще бъдат дискутирани на министерската среща на организацията, планирана за по-късно днес.

В предишните месеци ОПЕК+ наложи рекордни ограничения в добива, съобразявайки се със срива на търсене след блокадите в държавите по света. Като цяло пазарът се развива позитивно след първата вълна на пандемията, но възстановяването на търсенето на горива забавя своя ръст.

По информация на Ройтерс повечето държави ще са съгласни да се продължи ограничението от 7,7 млн. барела на ден с още между три и шест месеца. Вторият вариант е ограничението да бъде облекчено до 5,7 млн. барела на ден, за което също има изготвен план от техническата комисия.

Разгледани са сценарии за излишъците от петрол на пазара, ако ограничанията върху добива останат до март 2021 година и ако продължат до юни 2021 година.

Страните от ОПЕК+ ще дискутират своята политика за 2021 година по време на официалното си заседание на 30 ноември - 1 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още