IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ се готви да задълбочи съкращенията в добива до 1,6 млн. барела на ден

Саудитска Арабия може да увеличи добива до нивата от преди споразумението за съкращения, ако останалите страни от картела продължат да не изпълняват задълженият

15:30 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, се доближават до постигането на споразумение за по-дълбоки съкращения в добива на петрол, които Ройтерс определя като най-големите производствени съкращения за последното десетилетие, позовавайки се на информация от анонимни източници.

Представителите на ОПЕК се срещат днес във Виена, като в рамките на утрешния ден те ще разговарят и със своите съюзници, водени от Русия. 

Според трима източници групата ще обсъжда увеличаването на нивото на текущите съкращения от 1,2 млн. барела на ден с повече от 400 хил. барела дневно. Според вече установените договорености, крайният срок за наложената редукция в добива изтича през март 2020 г. Според източниците новото споразумение ще разшири периода на свиване на добива до края на следващата година.

ОПЕК+ започна да ограничава доставките още през 2017 г., за да се противопостави на процъфтяващата американска петролна индустрия, която залага на фракинга като бърз метод за добив на шистов петрол. През следващата година се очаква САЩ, Бразилия и Норвегия да увеличат добива, което ще внесе допълнителен дисбаланс на петролните пазари, понижавайки цените – нещо, което не се харесва от ОПЕК.

Действията на картела в миналото разгневиха американският президент Доналд Тръмп, който многократно призоваваше фактическия лидер на ОПЕК, Саудитска Арабия, да понижи цените на петрола, ако все пак желае Вашингтон да ѝ предостави военна подкрепа срещу основния ѝ съперник Иран.

През последните няколко месеца като че ли Тръмп изостави тази тема, но това може да се промени по-късно през 2020 г., ако цените на петрола и бензина се покачат, тъй като той се стреми да бъде преизбран за президент през следващия ноември.

Продължаващият търговски спор между Пекин и Вашингтон също помрачи икономическите перспективи относно търсенето на петрол през 2020 г.

Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, заяви във вторник, че Саудитска Арабия подкрепя задълбочаване на съкращенията до 1,6 млн. барела дневно, което реално представлява 1,6% от глобалното търсене.

Министърът на енергетиката от Рияд принц Абдулазиз бин Салман заяви от своя страна, че „се чувства добре“ по време на срещите тази седмица, но отказа да коментира политически въпроси във Виена.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че "се чувства добре" относно срещите тази седмица, но отказа да коментира политиките на картела във Виена.

Неговият руски колега Александър Новак посочи, че руско-саудитското енергийно сътрудничество трябва да продължи.

Иранският петролен министър Биджан Зангане, чиято страна е освободена от гласуваните съкращения, заяви, че ще подкрепи по-сериозното свиване в добива, ако това бъде договорено от другите представители на картела.

Саудитска Арабия се нуждае от по-високи цени на петрола, за да подкрепи своите приходи към бюджета, както и предстоящото първично публично предлагане (IPO) на Aramco.

Действията на ОПЕК подкрепиха петролните цени, които варираха от 50 до 75 долара за барел през тази година.

Според източниците Рияд притиска Ирак и Нигерия да положат повече усилия за спазване на квотите за съкращение, което би могло да осигури допълнително свиване на добива с 400 хил. барела дневно.

Лидерът на съюзниците на ОПЕК Русия все още не е дала съгласието си за удължаване или задълбочаване на свиването на производството над сегашната си квота от 228 хил. барела на ден, тъй като нейните компании се противопоставят на идеята, посочвайки, че тази зима ще бъде трудно да ограничат допълнително добива заради ниските температури.

Източник, близък до руските среди, заяви пред Ройтерс, че Москва вероятно ще постигне договорка с ОПЕК през тази седмица, като изглади някои нерешени до момента проблеми.

В същото време Bloomberg съобщава, че Абдулазис бин Салман не одобрява факта, че някои страни не успяват да изпълнят своите производствени квоти, посочвайки, че ако те продължат да ограничават добива с по-малко от договорените количества, Саудитска Арабия ще бъде принудена да увеличи своя добив.

За петролните пазари една нова сделка между ОПЕК+ може да представлява положителен тласък, тъй като трейдърите се опасяват от евентуално свръхпредлагане през 2020 г.

Много от експертите се съмняват, че страни като Русия, Нигерия и Ирак ще започнат да изпълняват стриктно своите задължения при положение, че до момента не са го правили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още