IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК спазва на 86% ангажимента си за намаляване производството на петрол

Според МАЕ е твърде рано да се оцени въздействието на конфликта в Ирак върху цените на черното злато

15:28 | 17.10.17 г.
<p>
	Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) спазва обещанието си за намаляване на производството на петрол на 86%, коментира Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Обещанията се спазват на 86%, като процентът е по-висок в сравнение с преди. От това зависи дали на срещата през ноември страните членки на ОПЕК ще решат да продължат да спазват плана за свиване на добива, каза Бирол в кулоарите на Световния форум на знанията в Сеул. 

"Ако го направят, можем да видим някъде през следващата година ребалансиране на пазарите, тъй като все още отчитаме значително количество суровина на пазарите, което е по-високо от историческите средни стойности“, обясни той.

ОПЕК и други производители, включително Русия, се споразумяха да намалят производството си с около 1,8 млн. барела на ден до следващия март, за да се справят с глобалното свръхпредлагане и да подкрепят цените.

Запитан за конфликта в Ирак между правителството и сепаратистките кюрди и решението на Съединените щати да отменят ядрената сделка с Иран, Бирол заяви, че е твърде рано да се направи оценка на въздействието на тези геополитически рискове върху петролните пазари.

"Още е рано да се каже как тези геополитически отношения ще се развият и какво въздействие ще окажат върху цените на петрола", каза Бирол.

"Тази ситуация ни напомня, че петролът и геополитиката са взаимосвързани и че ще продължи да бъде така... Петролната сигурност остава критичен въпрос за всички страни", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още