Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК сви прогнозите си за търсенето на петрол през 2019 г.

Основна причина за решението е забавянето на глобалната икономика и очакванията за по-бърз ръст на производството на някои конкуренти

ОПЕК сви прогнозите си за търсенето на петрол през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за търсенето на „черно злато“ през 2019 г. на фона на продължаващото забавяне на световната икономика и очакванията за ускоряване на ръста на добива сред някои нейни конкуренти. Това става ясно от месечния доклад на картела, цитиран от Ройтерс.

В него ОПЕК понижава прогнозата си за икономически растеж за 2019 г. с 0,2 процентни пункта до 3,3% и предвижда свиване на търсенето на суров петрол до 30,59 млн. барела дневно, което е с 240 000 барела дневно под очакванията от миналия месец.

Още по темата

Организацията съвместно с Русия и други държави производителки, известни заедно като ОПЕК+, постигнаха споразумение през декември да намалят добива си с общо 1,2 млн. барела дневно от началото на годината, за да се предотврати натрупването на излишък на пазара.

Според данните на ОПЕК в рамките на споразумението производството на петрол от държавите в организацията е намаляло с почти 800 000 барела дневно до 30,81 млн. барела дневно. Въпреки това обемът продължава да е над очакваното за 2019 г. търсене от 30,59 млн. барела дневно.

„Някои скорошни положителни развития може да подкрепят глобалната икономика на сегашното ѝ ниво, включително възстановяването на цените на петрола, възможният напредък в американо-китайските търговски преговори и не толкова амбициозното парично затягане на американския Федерален резерв“, се казва в доклада.

С намаляването на добива си през януари ОПЕК е изпълнила 86% от обещаното свиване, показват изчисления на Ройтерс. Този процент може да нарасне още през идните месеци, тъй като най-големият износител в картела Саудитска Арабия доброволно реши да намали повече от предвиденото своя добив.

Рияд планира да добива около 9,8 млн. барела петрол дневно през март, което означава, че кралството ще свие с още над 500 000 барела договореното намаляване в рамките на споразумението на ОПЕК+.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява благодарение на достатъчния обем на доставките*