Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК+ съживява още от спрените петролни доставки заради затягането на пазара

Алиансът одобри увеличение с 400 хил. барела дневно, което трябва да влезе в сила през февруари

ОПЕК+ съживява още от спрените петролни доставки заради затягането на пазара

Снимка: Bloomberg LP

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ се договориха да съживят повече от спрения петролен добив на фона на подобряването на перспективите пред глобалните петролни пазари и устояването до голяма степен на търсенето пред новия вариант на коронавируса, предава Bloomberg.

Алиансът с 23 страни начело със Саудитска Арабия и Русия одобри увеличението с 400 хил. барела дневно, планирано за февруари, на среща във вторник, съобщиха делегати. Групата ще се придържа към плана си постепенно да възстанови спряното производство по време на пандемията, след като анализаторите ѝ прогнозираха по-малък излишък през това тримесечие спрямо първоначалните очаквания.

Глобалното потребление на гориво продължава да се възстановява от срива през 2020 г. Има нарастващ трафик и заводска дейност в ключови азиатски страни потребителки и намаляващи запаси от суров петрол в САЩ, които подкрепят международните цени на петрола до близо 80 долара за барел.

ОПЕК+ вече възобнови около две трети от добива, който спря в началните етапи от пандемията. Картелът се стреми да възстанови постепенно и останалата част с темп, който да е задоволителен за възстановяването на потреблението на гориво и да предотврати инфлационен ръст на цените, без да предизвиква нов срив на пазара.

Макар че Организацията на страните производителки на петрол и партньорите ѝ продължават да очакват излишък на предлагането този месец, той изглежда по-малък от първоначалните прогнози. Ръстът на цената на фючърсите върху международния бенчмарк Брент с краткосрочна доставка показва, че пазарът остава затегнат.

Добивът ще изпревари търсенето в световен план с 1,4 млн. барела дневно през първите три месеца на тази година спрямо предишната оценка за 1,9 млн. барела, обяви Съвместният технически комитет на картела в понеделник.

Организацията не се притеснява, че добавя барели в момент на излишък, защото запасите от гориво в момента са на ниски нива и обичайно се пълнят при сезонното отслабване на търсенето, казва делегат. Наличностите в развитите страни са с 85 млн. барела под средното ниво от 2015 до 2019 г. към ноември, установи техническият комитет.

На отделна и много кратка онлайн среща в понеделник министрите на страните от ОПЕК избраха кувейтския ветеран в петролната индустрия Хайтам ал-Гаис за новия си топ дипломат, който ще поеме поста от август след края на мандата на настоящия генерален секретар Мохамед Баркиндо.

Пазарни рискове

Пристъпването към следващото месечно увеличение не е лишено от рискове за алианса на производителите.
Въздушният трафик беше значително нарушен в САЩ миналата седмица, като над 1300 полета бяха отменени в петък, а 1000 – в събота, след като авиокомпаниите изпитаха затруднения заради недостиг на служители, свързан с коронавируса.

Още по темата
Китай, който е най-големият потребител на петрол в Азия, показва признаци на отслабващо търсене на гориво заради неуморимия си подход за нулев COVID и твърдата линия относно замърсяването, сочат данни за задръстванията по пътищата на местни компании като Baidu. Goldman Sachs очаква страната да запази по-широките ограничения до края на тази година, докато се подготвя да приеме Зимните олимпийски игри в Пекин и редица политически събития.

И макар че анализаторите от ОПЕК виждат по-тежко първо тримесечие, излишъкът, който очакваха преди, беше отложен за по-късно през годината. Групата съобщи няколко пъти, че има вариант да направи пауза или дори да преобърне графика на ръстовете на предлагането, ако е необходимо.

Но има и въпроси дали ОПЕК+ ще може наистина да постигне месечния ръст с 400 хил. барела дневно предвид затрудненията през последно време на някои страни членки като Ангола и Нигерия да достигнат производствените си цели.

Само 130 хил. барела дневно допълнителен суров петрол от ОПЕК+ е вероятно да излязат на пазара през януари, последвани от 250 хил. барела дневно през февруари, коментира Амрита Сен, главен петролен анализатор и съосновател на компанията Energy Aspects.

„Дори ако основната цифра е 400 хил. барела, на пазара може да излезе половината от това количество, дори по-малко“, отбеляза Сен в интервю за Bloomberg TV преди срещата на ОПЕК+.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Секторът за добив на литий се нуждае от 42 млрд. долара, за да заобиколи Китай