Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК търси компромис относно плана за отлагане на увеличението в добива

Все още много страни от картела продължават да гледат с тревога към пазарните условия на фона на ръста в броя на заразените с коронавирус в Европа и САЩ

ОПЕК търси компромис относно плана за отлагане на увеличението в добива

Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийните министри на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) стартираха щателен преглед на продукцията за следващата година с идеята да стабилизира допълнително пазара, съобщава Bloomberg.

Картелът, който изпомпва около половината суров петрол в световен мащаб, ще прецени дали да запази предлагането на сегашните си нива или да го увеличи, както беше планирано за януари. Някои от членовете обаче са загрижени, тъй като глобалният петролен пазар остава силно уязвим за колебанията, породени от мерките, които правителствата по света взимат, за да ограничат разпространението на коронавируса. Други представители на организацията търсят увеличаване на предлагането на фона на по-високите цени, подкрепени от оптимизма около откриването на достатъчно ефективна ваксина срещу вируса.

Пазарните анализатори очакват ОПЕК да постигне съгласие за тримесечно отлагане на увеличаването на предлагането, което би трябвало допълнително да тласне в посока нагоре цените. Но с наближаването на датата на срещата на представителите на картела, броят на вариантите за споразумение между участниците продължава да нараства.

След няколкочасова дискусия между министрите е било предложено тримесечно отлагане на решението за увеличаване на предлагането, като според делегатите, окончателното решение ще бъде взето във вторник. 

Още по темата

Предпазлив тон

 „Днес трябва да сме наясно, че пазарните условия през 2020 г. вероятно ще се запазят и през първото тримесечие на 2021 г.“, каза в началото на дискусията алжирският министър на енергетиката Абделмаджид Атар, който в момента изпълнява длъжността на ротационен председател на ОПЕК. „Трябва да бъдем предпазливи“, изтъква той.

Именно Атар предлага тримесечно отлагане на увеличаването на добива.

Други опции, които са били обсъдени, са двумесечно отлагане и възможността за постепенно увеличаване на производството за период от три или четири месеца.

Напрегната неделя

Членовете на ОПЕК проведоха неформални дискусии в неделя вечерта, на които повечето от тях подкрепиха удължаването на съществуващите ограничения и през първото тримесечие на следващата година. Но планът не е получил подкрепата на двама от основните представители на коалицията: Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Казахстан, споделят делегати.

Виждането на ОАЕ контрастира с това на Саудитска Арабия – две страни, които по принцип са основни съюзници. Абу Даби няма търпение да използва своя нов производствен капацитет. Все още страната не е направила публичен коментар относно позицията си по въпроса.

Няколко делегати прогнозират, че в крайна сметка ОПЕК+ (събирателно от ОПЕК и съюзниците на картела – бел. ред.) ще постигне компромис, който да е изгоден за всички.

„Все още основното желание в рамките на ОПЕК+ е пазарът да бъде балансиран“, изтъква Бил Фарън-Прайс, анализатор в Enverus.

Ако все пак консенсус не бъде постигнат, съществуващото споразумение позволява на членовете да добавят 1,9 милиона барела петрол дневно на световните пазари, което потенциално ще спре скорошното възстановяване на цените на суровината. Фючърсите върху Брент се търгуват на цена около 47 долара за барел на борсата в Лондон. Суровият петрол може да падне с около 5 долара, ако ОПЕК+ не забави увеличаването на производството, смятат от Goldman Sachs Group Inc.

Несигурно търсене

ОПЕК+ направи големи производствени съкращения по време на мрачните месеци на пандемията, за да компенсира рекордния срив в търсенето на горива. Алиансът планира да облекчи някои от тези ограничения в началото на 2021 г. в очакване на глобално икономическо възстановяване. През последните няколко седмици водещи фигури в алианса, като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз Бин Салман и руският вицепремиер Александър Новак, сигнализираха, че ще подкрепят евентуално отлагане на нарастването на производството и доставките.

Въпреки че добрите новини около ваксините срещу коронавирус успяха да тласнат петролните цени до 8-месечен връх, продължаващият ръст в броя на заразените и новите национални блокади в редица страни продължават да помрачават перспективите за търсенето.

Картелът и останалите представители на петролната индустрия понижиха перспективите си за 2021 г. на фона на възстановяването в Азия и стагнацията в Европа.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът пое надолу след изненадващо покачване на запасите в САЩ*