IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК вижда по-балансиран пазар на петрол през 2016 г.

Организацията очаква засилване на търсенето на "черното злато" и по-слаб ръст на предлагането

14:40 | 13.07.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световният пазар на петрол би трябвало да е по-балансиран следващата година, след като Китай и развиващият се свят увеличават потреблението, а предлагането на шистов петрол от Северна Америка и други региони расте по-бавно, прогнозират от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В месечния си доклад, оповестен в понеделник и цитиран от Ройтерс, от ОПЕК прогнозират ръст на търсенето на петрол в световен план с 1,34 млн. барела на ден през 2016 г. - повече от увеличението от 1,28 млн. барела дневно тази година.

Това ще изпревари ръста на предлагането на петрол от източници извън ОПЕК и на ултралеки петролни продукти, което ще повиши търсенето на суровия петрол на организацията, се прогнозира в доклада.

„Това би означавало подобрение към по-балансиран пазар“, посочват икономистите на ОПЕК.

Организацията очаква търсенето на нейния суров петрол да се повиши с 860 хил. барела на ден през 2016 г. до 30,07 млн. барела дневно. Тя обаче понижава прогнозата си за търсенето на нейния суров петрол тази година със 100 хил. барела до 29,21 млн. барела дневно.

Предлагането на „черно злато“ от производители извън ОПЕК се очаква да нарасне с едва 300 хил. барела дневно през 2016 г., което е рязко забавяне спрямо ръста от 860 хил. барела тази година.

Очаква се добивът на петрол в САЩ, който се увеличи бързо през последните пет години благодарение на шистовата революция, да отбележи далеч по-скромни повишения през 2016 г.

„Общият добив в САЩ се очаква да нарасне с 330 хил. барела дневно, само една трета от ръста от 930 хил. барела, предвиждан за тази година“, пише в доклада.

Предлагането на петрол в света нарасна много по-бързо от търсенето тази година, като основен фактор за това беше ОПЕК, чиито основни членки в Персийския залив се надпреварваха в завземането на пазарен дял.

Саудитска Арабия, в частност, е вдигнала добива на петрол до рекордни нива, твърдят източници от сектора.

Според изчисленията на ОПЕК добивът на суров петрол от организацията се е повишил с 283 хил. барела до 31,38 млн. барела дневно през юни, воден от Ирак, Саудитска Арабия и Нигерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Очаква се добивът на петрол в САЩ, който се увеличи бързо през последните пет години благодарение на шистовата революция, да отбележи далеч по-скромни повишения през 2016 г."А аз очаквам пореден ръст и поевтиняване на шистовия добив в средно- и дългосрочна перспектива. Очаквам суровинният апокалипсис да се отложи,Цени от 50-60 долара за барел /от хорски срам/ да се задържат и не едно и две десетилетия, а петролният и газов натиск - да останат в миналото. Това очаквам аз, а вие... Вие очаквайте включване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още