IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК запази прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол

Търсенето на черно злато ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден през тази година, прогнозира организацията

16:20 | 13.06.16 г. 1
<p>
	Разликата в цената между сорта брент и лекия американски суров петров&nbsp; (WTI) продължава да се стопява. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Разликата в цената между сорта брент и лекия американски суров петров  (WTI) продължава да се стопява. Снимка: Архив, Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за глобалното търсене и предлагане на петрол без промяна, след като по-рано този месец удържа и политиката си на неограничено производство, съобщава The Wall Street Journal.

Глобалното търсене на петрол ще се увеличи с 1,2 млн. барела на ден през тази година до ниво от 94,18 млн. барела на ден, показва месечният доклад на базираната във Виена организация.

Производството на страните извън ОПЕК ще падне със 740 хил. барела на ден от 2015 г. до 56,4 млн. барела на ден през тази година. Ревизираните надолу данни за Канада, Бразилия и Колумбия до голяма степен компенсират възходящите корекции в САЩ, Великобритания, Русия и Азербайджан, показват данните.

Картелът прогнозира, че производството на САЩ през тази година ще намалее с 420 хил. барела на ден до 13,57 млн. барела на ден. Общата продукция на САЩ ще намалее със 150 хил. барела през втората половина на тази година в сравнение с първите три месеца, тъй като производителите съкращават производството, определяйки го като нерентабилно на фона на ниската цена на черно злато.

По време на заседание по-рано този месец членовете на организацията не успяха да договорят сделка за определяне на таван на добива.

До миналия декември ОПЕК имаше таван на производството от 30 млн. барела на ден. Членовете на организацията се обявиха против връщането му, аргументирайки решението си с увеличаващото се търсене в САЩ, Индия и други големи потребители.

13-те членки на ОПЕК са добивали по 32,36 млн. барела на ден през май, което е по-малко в сравнение с предходния месец главно заради намаленото производство в Нигерия, Венецуела и Ирак.

Най-големият член на организацията – Саудитска Арабия, е произвела по 10,24 млн. барела на ден през май спрямо 10,15 млн. барела месец по-рано.

Данните от доклада показват още, че разликата в цената между сорта брент и лекия американски суров петров  (WTI) продължава да се стопява. Към края на първото тримесечие спредът брент – WTI се сви до 1,70 долара за барел, което е значително по-малко в сравнение със средната разлика за 2015 г. от 4,80 долара за барел, пише Market Watch.

Средната цена на петрола през май беше 43,21 долара за барел, което представлява ръст от 5,35 долара спрямо предходния месец. Цената на сорта брент се покачи с 4,31 долара до 47,65 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол нарасна с 5,67 долара до 46,80 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Ако Китай потребява петрол на глава от населението колкото САЩ ще има 2 пъти повече търсене През 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става и после говори пред Конгреса на САЩ След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663 Престъпленията на САЩ са много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 Всички факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още