Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК+ запазва досегашните нива на производство, подкрепяйки петролните цени

Международният бенчмарк сорт Брент поскъпва с 5,3% малко след 18 ч. българско време на борсата в Лондон

ОПЕК+ запазва досегашните нива на производство, подкрепяйки петролните цени

Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори решиха да не увеличават производството през следващия месец, увеличавайки цените на суровината, съобщава Bloomberg.

Групата обсъди въпроса дали да възстанови 1,5 милиона барела на ден от производството си. Делегати посочиха, че страните от ОПЕК+ (събирателно от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, водени от Русия – бел. ред.) са се споразумели да запазят производството устойчиво на настоящите нива, с изключение на леки увеличения от Русия и Казахстан. 

Още по темата

Международният бенчмарк сорт Брент поскъпва с 5,3% малко след 18 ч. българско време на борсата в Лондон.

Споразумението е победа за Саудитска Арабия, която продължава да настоява за допълнително ограничаване на добива. То оставя света пред възможността за значително затягане на доставките, по-високи енергийни цени и риск от ускоряване на инфлацията в момент, в който широкото разпространение на ваксините позволява възстановяване на търсенето, ударено по-рано от пандемията.

“ОПЕК+ определено рискува прекалено затягане на петролния пазар”, заяви Амирита Сен, главен петролен анализатор на Energy Aspects.

Брент вече поскъпна с близо 30% през тази година до над 67 долара за барел, след като ОПЕК+ запази производството си под очакваното търсене с цел да компенсира щетите от периода на най-тежките блокади за овладяването на пандемията. Без допълнителни доставки дефицитите ще се увеличат значително през април, сочат вътрешни очаквания на картела.

На фона на признаците за ускоряване на инфлацията агресивният ход на групата може да се превърне в главоболие за Федералния резерв и Европейската централна банка. Не само цените на петрола се покачват. От медта и стоманата до царевицата и соята борсово търгуваните стоки поскъпват значително.

Въпреки че решението на ОПЕК+ може да донесе своите ползи след тежката финансова болка от пандемията, то носи и рискове. Повишаването на цените на петрола до над 60 долара за барел може да помогне за съживяването на конкурентите на картела - американските шистови производители.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ОПЕК- тоест мюсулманските катуни водени от Русия продължават да изнудват белите хора да работят за да ги изхранват.

Още от Суровини
Петролът поскъпва до 4-седмичен връх след силните икономически данни от Китай*