IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за икономическото възстановяване стимулира петролните цени*

Суровинните запаси в САЩ отчетоха много по-голям от очакваното спад

09:26 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда след оповестяването на по-големия от очакваното спад в американските суровинни запаси. От своя страна данните за заводската активност в САЩ, публикувани вчера, разпалиха оптимизма за икономическото възстановяване след пандемия и апетита към риск сред инвеститорите, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,94%, или 0,43 долара, до ниво от 46,01 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 43,18 долара за барел, което е повишение от 0,42 долара, или 0,98%.

Запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 6,4 милиона барела през седмицата, завършила на 28-и август, до около 501,2 милиона барела, съобщиха от Американския петролен институт. В сравнение с това анализаторите очакваха спад от 1,9 милиона барела. Запасите от бензин също са се понижили с 5,8 милиона барела.

„Положителният тон беше зададен и от надеждите за бързо икономическо възстановяване след благоприятните икономически данни в САЩ, които повишиха апетита към риск на инвеститорите и стимулираха цените на фондовия и петролния пазар в САЩ“, каза Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Co.

„Освен това, по-бавното от очакваното възобновяване на добива на петрол в САЩ след урагана Лора създаде съмнения за по-стегнати доставки“, каза той.

Заводската активност в САЩ се ускори до най-високото си ниво за повече от година и половина през август на фона на нарастващите нови поръчки.

Офшорното производство на петрол в Мексиканския залив във вторник е намаляло с 525 099 барела на ден, или 28,4% от дневното производство в региона, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на САЩ, докато енергийните компании постепенно подновяват дейността си след урагана Лора.

Все пак 71 от 643 платформи на Мексиканския залив в САЩ останаха евакуирани спрямо 117 производствени платформи в понеделник, казаха от регулатора.

От гледна точка на глобалното предлагане добивът на петрол от Организацията на страните износителки на петрол се е увеличил с около 1 милион барела на ден през август, установи проучване на Ройтерс.

От 1-и май държавите от ОПЕК и съюзниците им, колективно известни като групата ОПЕК+, направиха рекордни съкращения на добива си от 9,7 милиона барела на ден, или 10% от световното производство, след като коронавирусът унищожи една трета от световното търсене. От 1-и август обаче съкращенията бяха намалени до 7,7 милиона барела на ден до декември.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,49% до ниво от 1969,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още