IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остър скок в цената на петрола, златото премина 1400 долара

Цената на среброто стигна 33 долара за тройунция за първи път през последните 30 години

18:14 | 21.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Остър скок в цената на петрола, златото премина 1400 долара

Цената на петрола се повиши рязко до най-високите си нива от 2008 г., а златото продължи да поскъпва за шести пореден ден, преминавайки над 1 400 долара за тройунция за първи път през последните седем седмици.

Повод за това даде разрастването на гражданските размирици в Близкия Изток и Северна Африка. Ескалиращото насилие в третия по-големина производител на петрол в Африка – Либия, накара няколко големи петролни компании да преустановят своите операции в страната и да евакуират чуждестранните си служители.

Акциите на европейските и азиатските компании, опериращи на територията на Близкия Изток, се понижиха силно в днешната сесия. Фондовите борси в САЩ ще бъдат затворени заради национален празник.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 4,2% до 93,49 долара за барел по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. Петролът сорт брент междувременно се търгува с повишение от 2,4% до близо 105 долара за барел, което е най-високото му ценово ниво за последните две години, пише Bloomberg.

Златото междувременно поскъпва с 1% до 1 401,60 долара за тройунция, след като инвеститорите потърсиха в него убежище на фона на политическата несигурност в Близкия Изток и Северна Африка. По-рано днес цената на златото с доставка през април скочи до 1 404 долара за тройунция.

Среброто пък се покачи до 33,5175 долара за тройунция, превишавайки 33 долара за първи път през последните 30 години.

Днес общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 с понижава с 0,6% на фона на сблъсъците между силите на реда в Либия и антиправителствените протестанти. Гражданските вълнения в ислямския свят започнаха с Тунис, преминаха в Египет, след което се пренесоха в Либия, Бахрейн и Йемен. Това доведе до покачване на цената на петрола, защото в Близкия Изток и Северна Африка се добива 36% от световното производство на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Дани по кротко моля те .....!!!!!!......ше ти вземат думата.....!!!!!????....а си много ценен информатор........!!!!!1.-поздрави и късмет.....!!!!!....и внимавай със среброто много е волантилно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха РАЗГЕЛЕ !!! Инвестора НАЙПОСЛЕ ОБЕЛИ ДУМА ЗА СРЕБРОТО !!!Ако наистина човек трябваше да получи ИНФО от вас щеше да си умре от глад..муаахааа...ИНВЕСТОР-БГ СРЕБРОТО от ТРИ дена е в НЕВИЖДАН бекуардайшън и разликата е ТОЛКОВА ГОЛЯМА че ако НЯКОЙ ИМАШЕ ФИЗИКЪЛ СРЕБРО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ ЧУДО !!! Истината е че НЯМА !!! За това обаче вие НИЩО не пишете. НИТО РЕД КОМЕНТАР или ИНФО !!!...муаахаааа...важно е да пишете за СОФИКС И апартаментите в София ..егати ПРОВИНЦИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още