Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Откритите петролни и газови находища през 2017 г. са били най-малък брой от 30 г

Компаниите са свили бюджетите си за проучвания с 60% през последните три години

Откритите петролни и газови находища през 2017 г. са били най-малък брой от 30 г

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните компании откриват все по-малко нови петролни и газови находища. През 2017 г. те са били с потенциал, равняващ се на 11 млрд. барела петрол, което е с 13% по-малко спрямо предходната година, показват изчисления на института IFP Energies nouvelles (IFPEN). Това е най-ниското им равнище от 90-те години на миналия век, съобщава френското издание Les Echos.

Основната причина е, че компаниите продължават да намаляват разходите си за проучвания. Бюджетът, който отделят, е намалял с още 10% миналата година до 41 млрд. долара. Това е най-ниското му ниво от поне десет години. В сравнение с пика от 100 млрд. долара, постигнат през 2014 г., когато цената на петрола надхвърляше 100 долара за барел, средствата, заделяни за търсене на нови находища, са намалели с 60%.

Както националните, така и частните компании в сектора са свили драстично инвестициите си в последните години, за да се справят със спада на цените на суровия петрол, който намалява печалбите им. Инвестициите като цяло леко са се увеличили миналата година (+4%), но не и в областта на проучванията, където отливът продължава.

Вместо да инвестират в проучвания, които продължават да крият финансов риск, много компании са успели да увеличат добива си благодарение на бума на шистовия газ в САЩ. „При шистовия газ няма нужда от проучвания, достатъчно е да копаеш“, отбелязва Силвен Сербютовие, автор на изследването на IFPEN. Други компании са предпочели да пристъпят към придобивания, за да увеличат запасите си, като се възползват от ниската пазарна оценка на петролните компании. Такъв е случаят с Total, която придоби датската Maersk Oil миналата година.

Все по-малки открития

Свиването на бюджетите на петролните компании не обяснява всичко, защото намаляването на откриваните находища започна още през 2011 г., доста преди понижаването на разходите за проучвания. Броят на разкриваните находища остава около 200 на година, както в предходните години.

Новото е, че размерът на откритите находища става все по-малък. Времето на откриването на гигантски находища край бреговете на Бразилия от 2006 г. насам или в Мозамбик и Танзания (през 2010 г.) отмина. Миналата година най-голямото откритие беше направено от британската петролна компания BP на повече от 2 хил. метра дълбочина във водите на Сенегал. Става дума за газовото находище Якаар, което е с потенциален капацитет, равняващ се на 2,6 млрд. барела петрол. „Проучваните зони са все по-дълбоки и сложни от геоложка гледна точка“, обяснява IFPEN.

Още по темата

Запаси за половин век

Но намаляването на откриваните находища не е твърде голям проблем. „Доказаните световни запаси от петрол нараснаха с 23% в последните десет години“, припомня институтът и допълва, че те са достатъчни за следващите 52 години.
Според някои експерти обаче, ако настоящият ритъм се запази, откритите находища скоро ще бъдат недостатъчни, за да компенсират „естествения“ спад на добива, който достига средно 3,5% на година в действащите петролни и газови находища.

Ръководителят на Saudi Aramco Амин Насер смята, че бумът на американския шистов газ няма да бъде достатъчен в дългосрочен план. Компаниите са намалили инвестициите си, най-вече за да отговорят на очакванията на акционерите си, каза генералният директор на саудитската национална компания в интервю за Financial Times тази седмица.

Очаквано покачване

През 2018 г. цените на услугите се повишават. „Това е признак, че дейността започва да се засилва“, смята Силвен Сербютовие. А нарастването на цените до близо 80 долара за барел за сорт „Брент“ може да подтикне компаниите да увеличат леко инвестициите си.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 7 месеца
Няколко дана, през които, едни акции на една БГ компания за слуз се поотъркаляха. 'Змислихте ли нЯЩу, колЭги? Да ми порадвате душата, тако'а?

...кой не знай кога най-безболезнено да прави сви*ки , ше се научи по Трудния Начин. На "печелившите" - "Честито!"
0
 
1
 
2
преди 7 месеца
Харесват ми минусите ви. Засегнал съм ви, значи.
НАРОЧНО Е. Кой ви е крив, че залагате на куц кон?
3
 
1
 
1
преди 7 месеца
Много важен момент е размерът на извлекаемите запаси. Днешните технологии, поради сбъркана парадигма, често, извличат под 15 %. До 100% остава доста и България би могла да удари сериозно рамо там - от години ви хортувам за мултиплексираното сондиране - но, докато в президентството и „за” президента, решения „вземат” къртици, само ще пропадаме. Да, ще бъдем „верни клиенти” напр. на Бейкър-Хюз (ибо ПДНГ не желае да е иновативна - на български, предпочита да е захлюпена и проста компания - клиент, зариваща парите ссщи в Земята) ама това си могат господата, това искат-това ще имат.
...и светът-и той.

Още от Суровини
Петролът поевтинява след поредния рекорд в щатското производство*