IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните настроения обхванаха петролните пазари*

„Черното злато“ попадна в капана на продължаващите съмнения относно възстановяването на търсенето

09:59 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават, тъй като избледняващите надежди за бързо одобрение на новите икономически стимули в САЩ и увеличаващият се брой нови случаи на коронавирус повдигнаха въпроси относно темповете на възстановяване на търсенето, пише Ройтерс.

Петролът от сорт Брент поевтинява с 0,48% до 55,41 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,42% до 52,55 долара. И двата договора поскъпнаха с около 1% в понеделник.

След като наскоро достигна 11-месечни върхове, петролът попадна в капана на продължаващите съмнения относно възстановяването на търсенето, тъй като пандемията продължава да бушува. В същото време намалява оптимизмът за повече стимули от новата администрация на президента Джо Байдън в САЩ за подкрепа на икономическия растеж.

Но служителите на администрацията на държавния глава все още се опитват да убедят републиканските законодатели в необходимостта от повече стимули, повдигайки въпроси кога евентуален пакет може да бъде одобрен.

„Отрицателните настроения, обхванали Азия днес, когато реалността на политиката на стимулиране на САЩ излезе на преден план, доведоха до намаляване на цените и на двата договора“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Въпреки че темпът на новите заразени се забави в Съединените щати, европейските държави продължават да са под строги блокади заради разпространението на вируса. Китай също съобщава за нарастващи нови случаи на COVID-19, хвърляйки сянка върху перспективите за търсенето на най-големия потребител на енергия в света.

И все пак има места, на които търсенето на петрол остава силно.

В Индия вносът на суров нефт през декември нарасна до най-високото си ниво от повече от две години, тъй като облекчаването на мерките срещу коронавируса засили икономическата активност.

От страна на доставките Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници спазва заложените ограничения за добива на петрол.

Също така добивът от голямото полето Тенгиз в Казахстан беше засегнат от спиране на тока на 17 януари.

Анализатори на Citigroup предупредиха за риска от по-голямо предлагане, ако санкциите срещу иранския суров петрол бъдат отменени или американските сондажи увеличат добива на шистов петрол на фона на големия удар върху търсенето заради последната вълна от ограничения заради вируса.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още