Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Пандемията блокира усилията на САЩ да спечелят пазарен дял при редките минерали

Някои браншови компании се опасяват, че коронавирусът може да забави разработването на проекти с години

Пандемията блокира усилията на САЩ да спечелят пазарен дял при редките минерали

Снимка: Ройтерс

Пандемията от коронавируса Covid-19 блокира усилията на САЩ за увеличаване на добива на литий и редица редки материали, използвани в производството на електрическите превозни средства и високотехнологично оборудване. Това нанася удар върху плана на президента на Страната на неограничените възможности Доналд Тръмп да контролира китайския контрол върху сектора на стратегическите минерали, съобщава Euractiv.

На фона на бързото разпространение на пандемиятахамериканските миннодобивни компании забавиха своята дейност, както и екологичните прегледи и взимането на нови кредити.

"Можем просто да направим пауза", споделя Кийт Филипс, изпълнителен директор на Piedmont Lithium Ltd., миннодобивна компания, базирана в Северна Каролина. 

Още по темата

Piedmont Lithium Americas Corp и Рioneer Ltd, които разработват проекти в Невада, заявиха, че сега са изправени пред инженерни или регулаторни затруднения, които могат да възпрепятстват изграждането на нови мини. 

Повечето компании, фокусирани върху стратегическите минерали в САЩ, разполагат с големи парични резерви от фондовите борси. Въпреки че никой от бизнеса все още не е съобщил за наличието на коронавирус сред служителите, заразата все пак е посяла опасения сред ръководствата им.

„Коронавирусът може да доведе до забавяне на проектите с година или две“, посочва Сет Голдщайн, анализатор в Morningstar. „Това помага на Китай в момента“, добавя той.

Пандемията е само най-актуалното главоболие за литиевата индустрия. Цените на метала спаднаха с 37% през последната година поради опасенията от свръхпредлагане, сочат данни на Benchmark Minerals Intelligence.

„Икономическата криза заради епидемията ще затрудни развитието на нови проекти“, казва Андрю Милър от Benchmark.

Тъй като правителството на САЩ насочва фокуса си към коронавируса, проектите за добив на редки минерали остават в процес на изчакване. Американските компании от индустрията се опасяват, че вирусът може да забави решенията на Пентагона за неопределено време. MP Materials, която управлява единствената мина за редки минерали в САЩ, продължава да функционира, въпреки че разчита на Китай за окончателна обработка на продукцията.

През 2019 г. Пентагонът заяви, че ще финансира разработването на мини, използвайки Закона за отбранителната продукция, който дава на военните право на снабдяване с определена техника. Наскоро президентът Тръмп се обърна към същия закон за стимулиране на производството на медицински доставки.

Medallion Resources Ltd, и USA Rare Earth and Texas Mineral Resources Corp също чакат в Пентагона, като за момента остава неясно как може да се развие ситуацията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
be_google до: дядя Вова
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
САЩ и нехните зловещи и нагли корпорации изплюскаха всичко де що има да се пхлюска и ако не са заграбили ресурса налагат върху него санкции. Скоро всичко което е не е награбено то америка ще е под санкции.

.....А напълно реална ядрена война ще прекрати всичкте безобразия на световната олигархия. Възможно е цялото човешко съществуване да се сведе до намиране на къшейче хляб...
0
 
7
 
1
преди 4 месеца
Пандемията блокира усилията на САЩ да спечелят пазарен дял при редките минерали

На крива ракета космосът и пречи................

Още от Суровини
МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2020 г. и 2021 г.