Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Пандемията преобърна плановете на петролните компании

Секторът едва ли ще се възстанови от кризата, която предизвика пандемията от коронавируса и ускорената енергийна трансформация

Пандемията преобърна плановете на петролните компании

Снимка: Bloomberg LP

Преди две години по време на една от най-големите енергийни конференции - CERAWeek, която се провежда в Хюстън, тогавашният държавен секретар Майк Помпео обяви американската доминация на петролния пазар след десетилетия на зависимост от вноса на петрол. Днес ситуацията за петролните компании е доста различна, пише Ройтерс.

Заради пандемията миналогодишното издание на конференцията беше отменено. През тази година, както повечето подобни събития, дискусиите са виртуални.

Още по темата

Коментарите са, че ще отнеме години преди петролната индустрия да се възстанови от кризата - разпространението на коронавируса ограничи пътуванията и потреблението на горива. Пандемията ускори и плановете за енергийния преход, което означава, че секторът може би никога няма да се върне на своята доминираща позиция.

На този фон много гиганти вече заявиха амбициите си да насочат инвестиции в новите технологии, които ще намалят емисиите въглероден диоксид и ще намалят глобалното затопляне. Сред тях са BP, която съкрати своя екип, занимаващ се с проучвания и добив на петрол, Shell, Eni и т.н. В тази група се включват и много автомобилни гиганти, сред които и General Motors, който планира да спре да произвежда автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 15 години.

Ройтерс припомня, че петролните компании са под силен натиск от страна на своите акционери, от страна на правителства и екологични активисти да променят своя модел и да се насочат от изкопаеми горива към възобновяеми източници.

Тази година в CERAWееk участва и Бил Гейтс.По време на дискусиите той отчете бъдещето на зт.нар. "зелен" водород, тоест произведен от възобновяеми енергийни източници, но посочи, че неговото навлизане ще зависи от премиите, които се изплащат на производителите. 

Особено видимо е отражението на зелените субсидии в сектори като транспорт или циментовата индустрия. По време на изказването си пред енергийния форум милиардерът отчете, че е голям потребител на екологично самолетно гориво, но в САЩ то е три пъти по-скъпо от конвенционалното. 

По-рано в интервю за Ройтерс Гейтс отбеляза и нуждата от повече усилия за развитие на технологиите, които още липсват, но са ключови за енергийната трансформация. Много индустрии, които използват петрол и природен газ - например стоманената и химическата индустрия, металургията, трудно могат да преминат на екологично гориво и е нужно да се търсят технологиите за тези сектори, коментира милиардерът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Хеджфондовете разпродават петролните си позиции