Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Пазарите на втечнен газ очакват в несигурност новия отоплителен сезон

Не е ясно какво ще направи ЕС с газовите доставки от Русия, както и дали Китай ще повиши потреблението

Пазарите на втечнен газ очакват в несигурност новия отоплителен сезон

Снимка: Bloomberg LP

Пазарите на втечнен газ са в несигурност за новия отоплителен сезон, породена от трудната за прогнозиране ситуация около доставките на газ от Русия за ЕС, пише в анализ Ройтерс. Не е много ясна и позицията на Китай - държавата, която е най-големият вносител на втечнен газ в света през 2021 г.

Въобще не е ясно какво ще направи Европа по отношение на руските газови доставки и дали ще успее да изгради планираната инфраструктура за регазификация преди началото на зимата.

Още по темата

Какво би станало, ако страните от ЕС спрат да купуват газ от Русия и започнат да разчитат на втечнен газ? Базирайки се на количествата газ, които общността получава по газопроводите от Русия, вицепрезидентът на Shell Стив Хил изчислява, че ще са необходими 200 млн. тона втечнен газ, за да покрие потреблението.

"Това е около половината от производството на втечнен газ в световен мащаб", коментира той по време на Световната газова конференция, която тази година се провежда в Южна Корея.

Не само количествата ще са предизвикателство - традиционно газовият поток в Европа тече от изток на запад. При алтернативните доставки той ще трябва да се промени, защото повечето терминали за втечнен газ са в Западна Европа.

Обръщането на потока може да се окаже по-сложно, отколкото сочеха първите оценки. Ситуацията е такава, че някои държави, например Великобритания, могат да получат много повече втечнен газ, отколкото се нуждаят, но нямат газопроводи, с които да го доставят на други държави в ЕС, например Германия, казва и вицепрезидентът на Equinor Педер Бьорланд. Това води до дисбаланси на много нива, включително и ценови.

Германия в момента строи терминал за втечнен газ - до този момент най-голямата европейска икономика няма нито едно подобно съоръжение и разчита на съседните страни за покупки на втечнен газ.

От друга страна пък Пекин продължава да затяга мерките срещу коронавируса, макар че останалият свят вече не смята заболяването за опасност. Заради върнати пълни блокади в градове като Шанхай вносът на втечнен газ в Китай намалява в първите пет месеца на тази година.

Анализаторите коментират, че на пазарите се появява и още един фактор на несигурност - времето. През изминалата зима по-високите от обичайното температури в Европа спасиха отоплителния сезон на фона на малките резерви в газохранилищата. Но не е ясно какво ще е положението при предстоящия отоплителен сезон.

По-ниски от традиционното температури ще ожесточат отново конкуренцията за доставките между Европа и Азия и ще повишат и цената на суровината, предупреждават още анализатори, цитирани от Ройтерс.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма проблеми в момента Китай иска до 2030 година да получава -да купува- по- дългогодишен контракт около 1 трилион м3 Газ.(1.000.000.000.000-м3). Европа в момента получава от Русия около 150 милиарда м3. - Индия, Япония Ю. Корея също купуват Втечнен Руски газ.
0
 
1
 
3
Борката до: Един Българин
преди 1 месец
Кирчо не може да гледа, а само да се кокори какво ще му кажем ние, наглосаксите.
1
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: Един Българин
преди 1 месец
Спокойно, ядрено гориво има.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кирчо виж какво правим с ядреното гориво , защото от газ можем да се откажем, но от ток ще е тегаво за зимния сезон...

Още от Суровини
Сърбия е лидер по златни резерви сред страните от Западните Балкани