Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

"Перфектната буря" в световната икономика вдига цената на златото

Притежаваното физическо злато от борсово търгуваните фондове е нараснало със 7,6% или около 4 млн. унции от началото на октомври

"Перфектната буря" в световната икономика вдига цената на златото

Снимка: Архив Ройтерс

Страховете за глобалния растеж и възможната пауза в затягането на паричната политика в САЩ се очаква да повишават цените на златото през 2019 г., показва проучване на Ройтерс.

Анкетираните 36 анализатори и трейдъри прогнозират средна цена на златото през тази година от 1305 долара за тройунция, което е с около 3% над средните нива през 2018 г. и малко над очакванията, посочени преди три месеца в подобно проучване.

Още по темата

Прогнозите са цените на жълтия метал да достигнат средно 1350 долара за тройунция през 2020 г., което е малко под върховите стойности, достигнати през 2016 г. от 1374,91 долара за тройунция. За сравнение, през миналата година най-високата цена, достигната от златото, беше 1366,07 долара за тройунция.

През 2018 г. златото преживя първия си годишен спад за последните три години, тъй като растящите капиталови пазари и по-високите лихвени проценти в САЩ предложиха на инвеститорите по-добра възвръщаемост. В същото време по-силният долар прави златото по-скъпо за купувачите извън САЩ.

Но ценният метал успя по-късно през годината да задържи възходящ тренд, достигайки седеммесечен връх и задържащ се около важното технологично ниво от 1300 долара за тройунция.

„Забавянето на темпа на увеличение на лихвите от страна на Фед, вероятно по-слаб или поне не засилващ се долар, по-нататъшни корекции на капиталовите пазари в САЩ и продължаваща геополитическа нестабилност създават перфектната буря в полза на златото“, коментира Фредерик Панизути от MKS.

Отслабването на китайската икономика, както и търговският спор между САЩ и Китай оказа негативен ефект на фондовите пазари през миналата година и повиши страховете за по-широкомащабно забавяне в световен мащаб.

Всичко това съживява интереса към златото като актив убежище.

Междувременно икономистите казват, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да поддържа по-бавен темп на увеличение на лихвените проценти, а валутните стратези, анкетирани от Ройтерс, смятат, че ралито на долара до голяма степен е приключило.

Притежаваното физическо злато от борсово търгуваните фондове е нараснало със 7,6% или около 4 млн. унции от началото на октомври.

По отношение на среброто анкетираните анализатори са посочили, че очакват средна цена от 16 долара за тройунция през тази година. Тази цена е по-висока от достигнатите средни нива през 2018 г. от 15,68 долара за тройунция, но е под прогнозата от преди три месеца за 16,40 долара за тройунция. Така вече в четвърто подред проучване на Ройтерс прогнозата за цената на среброто е понижена. Очакванията са през 2020 г. среброто да се търгува средно за 17,20 долара за тройунция.

Среброто се използва както в електрониката, така и за инвестиции, а влошаващите се перспективи за глобалната икономика повишават цените му. Освен това то е склонно да следва посоката на движение на златото, но ценовите му колебания често са по-големи от тези на жълтия метал.

„Среброто е подценено в сравнение със златото и вероятно ще има известно догонване“, смята анализаторът от Societe Generale Робин Бхар.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Какво може да се очаква от ОПЕК+ през лятото?