IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната индустрия на САЩ направи нещо, което не беше правила от 41 години

За първи път от 1978 г. насам Америка регистрира излишък в търговията с петрол – 252 млн. долара през септември

11:33 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първият търговски излишък на петрол за повече от 40 години помогна на САЩ да регистрира по-нисък търговски дефицит през септември спрямо август. В същото време износът и вносът за всички американски сектори се понижават, тъй като търговските сътресения, митата и забавящият се икономически растеж притискат търговията, пише Цветана Параскова за Oilprice.

За първи път от 1978 г. САЩ регистрира излишък в търговията с петрол – 252 млн. долара през септември, сочат правителствени данни от вторник. Стойността на износа на петрол възлиза на 14,966 млрд. долара, докато вносът достига 14,714 млрд. долара.v

Както износът, така и вносът на петролни продукти през септември отчитат по-ниски стойности, отколкото през август, което също допринася за първия американски излишък в търговията с петрол след 41 години.

Общият дефицит на САЩ в международната търговия със стоки и услуги се свива до 52,45 млрд. долара през септември от 55,036 млрд. долара през август, като вносът и износът бяха по-ниски през септември, отколкото през август.

От началото на годината досега най-големият търговски дефицит на стоки за САЩ е с Китай, достигайки стойност от 263,2 млрд. долара, като Китай е водещата страна, от която американската икономика е внасяла стоки през първите девет месеца на 2019 г., показват търговските данни. Китай е третият по големина търговски партньор за САЩ след Мексико и Канада за разглеждания период.

Като част от продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света обмислят да отменят част от митата, за да постигнат някакво първоначално частично споразумение в търговски план, съобщи Wall Street Journal в понеделник.

Междувременно нарастващите производство и износ на суров петрол в САЩ водят до разширяване на клиентското портфолио на американските енергийни компании, надминавайки броя на страните, от които САЩ внасят петрол.

Между януари и юли 2019 г. източниците на внос на петрол за САЩ спадат до 27, докато дестинациите за износ на американски суров петрол се увеличават до 31.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още