Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролната война – малко тактика и много инат

За момента няма изгледи нито Москва, нито Рияд да променят своята позиция, поне не и докато Доналд Тръмп не се намеси активно в техния спор

Петролната война – малко тактика и много инат

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин ще откаже да приеме това, което Кремъл вижда като изнудване на петролните пазари от страна на Саудитска Арабия. Това е сигнал, че ценовата война, която владее глобалните енергийни пазари, ще продължи, пише Bloomberg.

Безпрецедентният сблъсък между две от най-големите износителки на петрол в света и бивши съюзници в споразумението ОПЕК+ заплашва да изпрати цената за барел петрол под 20 долара, но от Кремъл няма да са тези, които първи ще подвият крак и ще потърсят примирие, заявяват хора, запознати с позицията на руското правителство.

На кабинета на Путин му бяха необходими години за изграждане на резерви за този вид криза. Въпреки че Русия не е очаквала от Рияд да предизвика ценова война, от Кремъл засега са уверени, че страната им може да издържи по-дълго, отколкото могат да си позволят саудитците.

„Путин е известен с това, че не подлежи на натиск“, коментира Александър Динкин, президент на Института за световна икономика и международни отношения в Москва - държавен мозъчен тръст, който съветва правителството по въпросите на външната политика и икономиката. Според него Путин доказва, че е готов на твърда конкуренция „за защита на националните интереси и за запазване на политическия си имидж като силен човек“.

След две десетилетия начело на Русия президентът и има достатъчно опит, за да преживее настоящата криза, допълват и трима души, пожелали анонимност. Путин не е някой, който се предава, дори ако битката носи значителни загуби, добавят те.

Архитектите

Целият пазар на петрол наблюдава и чака да види дали Русия или Саудитска Арабия ще се предадат на фона на болезнения спад на цените и ще поискат примирие. Бенчмаркът Брент поевтиня от над 50 долара за барел в началото на март до едва 24,52 долара за барел тази седмица, след като Кралството, ядосано от отказа на Кремъл да предприеме по-дълбоки съкращения в рамките на споразумението на ОПЕК +, предприе исторически скок в добива на суровината, точно когато пандемията от коронавирус започна да свива търсенето.

Загубите вече са видими за Русия, отслабвайки нейната валута и потенциално поставяйки нацията в курс към рецесия. Държавният бюджет, който се основава на цените на петрола от малко над 40 долара за барел, ще премине в дефицит през тази година, което принуждава правителството да използва своя суверенен фонд само два месеца след като Путин обеща по-големи социални разходи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи ценовата война като „опустошителна за Русия“ и каза: „В подходящ момент ще се включа“. The Wall Street Journal съобщи, че Белият дом обмисля нови санкции срещу Русия като средство за насърчаване на по-високите петролни цени. Засега Кремъл отказва да променя политиките на фона на подобни ограничения от страна на администрацията на Тръмп.

„Нечия икономика винаги страда от ниски или високи цени на петрола“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Сега много компании страдат, включително производителите на шистов петрол в САЩ“, обясни той. Русия винаги е готова да говори, "особено в такива драматични времена", каза още Песков. По-рано през седмицата той заяви, че Русия би искала да види цените на петрола по-високи.

Русия и Саудитска Арабия бяха архитекти на първоначалната сделка за сътрудничество между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и няколко други държави през 2016 г. Целта им беше да прекратят спада в цените до 27 долара за барел и първоначално съгласието доведе до добри резултати.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
3
 
5
 
21
data до: Mavi Goz
преди 5 месеца
"Силните икономики имат резерви, слабите живеят от заем до заем - това пак ли шти бъде трудно за разбиране? "

хах , сещам се за една икономика чиито резерви са 40 % от годишният и БВП . Дет съ вика Русия не може да стигне ама тука само я плюят :)
6
 
4
 
20
korn до: Стоян Петров
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Човек не забравяй,че на русофилистките *** каквито и факти да им извадиш, те пак ще си повтарят че в Русия всичко е прекрасно. Това са фанатици, много от тях и алкохолици. Все едно на един ислямист да му обесниш че няма Алах и има един друг свят без ислям.
6
 
4
 
19
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Джуджето лилиПyтин е готово в името на комплексите си, да прецака още повече собствения си, обедняващ от година на година, народ.
Минималната заплата вече е 266 лв и продължава да става все по-мизерна, както и средната.
А рубличката стана 2 стотинки. Ето на какво казват "да те направят на 2 стотинки".

Щом си го търпят, халал да им е. Ние да си гледаме белия свят и да се радваме на по-ниската цена за потребителите, няма кво да се занимаваме с тия.
7
 
3
 
18
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Деденце, защо си мислиш че само майсторенето на табуретки е икономика. Принизяването на понятието икономика до манифактурно производство е примитивизъм, чийто изтъкнат апологет е твоята престаряла в интелектуално и морално отношение персона. Колкото до дълговете всеки има толкова, колкото може да плаща. Ако сте се загрижили за САЩ, на мен не ми пука за тях даже и да фалират. Важното е че русите татари, са нагазили дълбоко в батака и по никакъв начин не могат да влияят ретроградно на нашата татковина.
2
 
3
 
17
Mavi Goz до: дядя Вова
преди 5 месеца
:lol: :lol :lol:

Още от Суровини
Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?