Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролни нации могат да изненадат екологичните гурута

Малките държави настояват, че е нечестно да оставят неизползвани своите ресурси, докато има техни граждани без достъп до ток

Петролни нации могат да изненадат екологичните гурута

Снимка: Bloomberg LP

Петролни нации направиха изненадващи заявки за разработване на находища на фона целите за намаляване на въглеродните емисии и ограничаването на използването на изкопаемите горива, пише Ройтерс.

По време на конференция в Тексас представители на Бразилия, Гана, Гвиана и Суринам съобщиха за големи находки на петрол и природен газ и коментираха, че те биха дали съществен тласък на икономиката им, ако успеят да реализират суровините на пазара.

Още по темата

Тези заявки бяха в ярък контраст с целите на повечето правителства за нулеви въглеродни емисии до 2050 година, посочва още агенцията.

Традиционно на петролната конференция в Хюстън се дискутират проекти за дълбоководен добив на петрол, но тази година фокусът е върху чистата енергетика и нуждата от спешното намаляване на емисиите. Представени са технологии за намаляване на емисиите, за производството на зелен водород и т.н.

"Милиони хора са без достъп до електричество в Африка", контрира обаче енергийният министър на Гана Матю Опоку Премпех и коментира, че енергийният преход не трябва да означава, че енергийните ресурси ще останат неоползотворени.

Според вицепрезидента на Гвиана Бхарат Джагдео страната има достатъчно гори, които да абсорбират емисиите от използването на петрола или природния газ. Страната тепърва започва да експлоатира своите находища. Джагдео е категоричен, че е "абсолютно нечестно" да се изостави неизползван този петрол.

Представителите на петролната индустрия коментираха, че новите находки на петрол, включително и в Мексиканския залив, могат да бъдат разработвани с по-малко емисии благодарение на новите технологии. Дори и с ръста на производството на соларните и вятърните централи и използването на повече водород изкопаемите горива ще имат своята роля още известно време, допълват анализаторите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Никой и не може да ги спре !!! Единственото, което прави "великият запад" е да прецаква собствените си енергийни компании. Резултатът вече го виждаме в Европа - отказа се тя от въглището и атомчето и в момента ЕС е роб на Газпром. Днес Европа - утре целият запад ще изпадне в енергийна зависимост от руснаците и арапите !!!
3
 
2
 
1
преди 1 месец
ми да си ги помпат , некой спира ли ги ... ?!

Още от Суровини
Новак: Руското потребление на газ е рекордно, но ще увеличим доставките за Европа