Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролните анализатори се оттеглят от прогнозите си за осигуряване на още петрол

Според МАЕ растежът на търсенето на петрол сега изглежда по-бавен, отколкото преди месец, което усложнява ефекта от по-високите доставки извън ОПЕК

Петролните анализатори се оттеглят от прогнозите си за осигуряване на още петрол

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън получи твърде малка подкрепа от най-големите петролни анализатори в света относно призива си към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да разхлаби производствените си ограничения, за да се подкрепи глобалното икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Анализаторите понижиха своите оценки за производството на картела, което ще е необходимо за балансирането на глобалните петролни пазари през следващите тримесечия.

Международната агенция по енергетика (МАЕ), американската Администрация за енергийна информация (EIA) и ОПЕК ревизираха своите прогнози за петрола за всяко едно тримесечие до края на 2022  г.

Базираните в Париж МАЕ и ОПЕК очакват по-силен ръст на доставките извън рамките на ОПЕК, отколкото преди месец. Но голяма част от прогнозата е просто отражение на сделката за доставките, постигната от по-широкия алианс ОПЕК+ на 18 юли. Това споразумение ще доведе до увеличаване на общата производствена цел на групата с 400 хиляди барела на ден всеки месец, докато не бъде възстановено цялостното производство, процес, който трябва да продължи до септември 2022 г., ако няма допълнителни промени.

От това месечно увеличение почти 150 хиляди барела на ден трябва да бъдат предоставени от членовете на алианса, които обаче не присъстват в ОПЕК, като повече от 100 хиляди барела на ден ще дойдат само от Русия. Тъй като страната е получила нереалистично висока база от 11 милиона барела на ден за съкращенията си през миналата година, планираните увеличения ще тласнат руското производство до нови върхове през 2022 г.

Но увеличаването на производството извън ОПЕК може да не е единственият проблем, с който производителите от картела ще трябва да се борят през следващите месеци.

Според МАЕ растежът на търсенето на петрол сега изглежда по-бавен, отколкото преди месец, което усложнява ефекта от по-високите доставки извън ОПЕК, за да бъдат притиснати допълнително производителите от ОПЕК. Глобалното търсене на петрол „рязко обръща курса“ през миналия месец, като леко спада след скока с 3,8 милиона барела на ден през юни, съобщи МАЕ.

Новите огнища на по-заразния делта вариант на коронавируса се разглеждат от МАЕ като подкопаващи растежа на търсенето на петрол през останалата част от годината. Агенцията намали прогнозата си за глобалното търсене за втората половина на годината с 550 хиляди барела на ден спрямо предходната прогноза.

Този песимизъм обаче все още не се споделя от всички. EIA направи малка корекция в прогнозата си за четвъртото тримесечие, като я намали със скромните 90 хиляди барела на ден, докато ОПЕК остави прогнозата си за търсенето за останалата част от годината практически непроменена спрямо миналия месец.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява, докато трейдърите чакат новите данни за запасите на САЩ*