IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени достигнаха 13-месечен връх на фона на затегнатите доставки*

Коментарите на Фед Джером Пауъл свързани с необходимостта паричната политика да остане „приспособима“ подкрепят бичите настроения на петролните пазари

09:44 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Петролните цени нарастват за четвърта поредна сесия, достигайки най-високите си нива за последните 13 месеца, подкрепени от редуцираното производство на петрол в САЩ и уверението на Федералния резерв, че основните лихви ще останат за известно време ниски, съобщава Ройтерс. 

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,39% до 67,30 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,25% до 63,38 долара за барел.

И двата сорта отчетоха най-високите си стойности от януари 2020 г., когато по-рано днес Брент поскъпна до 67,44 долара за барел, а WTI – до 63,67 долара за барел.

В същото време американският сорт Mars се търгува при цена от 62,87 долара за барел, докато средната цена на кошницата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) нараства с 2,79 на сто до 63,73 долара за барел.

Руският сорт Урал се търгува без промяна в стойността срещу 42,22 долара за барел.

Коментарите на управителя на Фед Джером Пауъл, свързани с необходимостта паричната политика да остане „приспособима“, подкрепят бичите настроения на петролните пазари заедно с очакванията за допълнително балансиране в сектора, смятат анализатори от ING.

петрол петрол

Силното застудяване в Тексас сви производството на петрол в САЩ с повече от 10 на сто, или с около 1 млн. барела на ден, в рамките на миналата седмица, съобщават от Администрацията за енергийна информация. Доставките на петролни горива в страната също могат да пострадат, тъй като количеството суровина, което постъпва в американските рафинерии, е намаляло до най-ниското си ниво от септември 2008 г.

В същото време петролните трейдъри вече са насочили вниманието си към предстоящото заседание на представителите на ОПЕК+, водени от енергийните министри на Саудитска Арабия и Русия, които ще се срещнат на 4 март.

Широкият алианс ще обсъди възможността за умерено облекчаване на производствените ограничения от април, предвид възстановяването на петролните цени, споделят източници, свързани с ОПЕК+.

Едностранните допълнителни производствени съкращения, предприети от Саудитска Арабия през февруари и март, помогнаха да се стабилизира допълнително глобалния петролен пазар.

*Информацията е актуална към 09:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още