IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени не намират единна посока заради евентуален нов ръст в производството*

Кувейт и Саудитска Арабия са подписали споразумение за възобновяване на производството в неутралната зона помежду им

13:46 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола започват последната пълна седмица за тази година с разнопосочни стойности, след като властите на Кувейт обявиха, че са сключили споразумение със Саудитска Арабия за подновяване на суровинния добив по границата между двете държави. В същото време американското производство продължава да нараства, информира Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 6 цента или 0,09% до ниво от 66,20 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 60,37 долара за барел, което е понижение от 7 цента или 0,12%.

Петролните цени се повишиха с около 9% този месец, след като САЩ и Китай постигнаха предварително търговско споразумение, а държавите от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници се съгласиха да задълбочат намаленията в производството си.

„Цените на петрола ще продължат да се възползват от положителните промени в търговията между САЩ и Китай“, казва Стивън Инес, пазарен стратег на AxiTrader.

Възобновяването на производството на нефтените находища Вафра и Хафджи в неутралната зона между Кувейт и Саудитска Арабия зависи от политическо решение и постигането на окончателно споразумение, каза министърът на петрола на Кувейт Халед ал Фадел в неделя. Дори производството да се възобнови, зоната не би предлагала петрол на световните пазари, тъй като и двете страни се придържат към споразумението за ограничаване на предлагането от страна на ОПЕК, заяви източник запознат с въпроса, още през октомври.

Работещите нефтени платформи в САЩ са се увеличили с 18 през миналата седмица до 685. В Пермския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико са въведени в експлоатация 15 допълнителни инсталации.

Цената на златото бележи ръст от 0,48% до ниво от 1488,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 13:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още