IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени пак поеха надолу*

Притесненията за търсенето неутрализираха надеждите за стимули в САЩ

09:22 | 29.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола се понижават слабо във вторник, тъй като притесненията за търсенето, породени от Covid-19, надделяха над надеждата, че американските законодатели и Белият дом се доближават до споразумение за нов пакет от стимули за съживяване на най-голямата икономика в света, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,54%, или 0,23 долара, до ниво от 42,20 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,36 долара за барел, което е понижение от 0,24 долара, или 0,59%.

Стоковите пазари отчетоха ръстове по време на по-ранната търговия, след като депутатите в САЩ представиха нов проект за облекчения срещу влиянието на коронавируса в размер на 2,2 трилиона долара. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че така представеният проект е компромисна мярка.

„Ако това се случи, стимулите ще допринесат значително за възстановяване на търсенето на петрол в САЩ в най-критичния момент и биха могли да върнат настроенията обратно в състоянието им отпреди септември“, заяви пазарният стратег на AxiCorp Стивън Инес.

През август пазарните стойности на сортовете Брент и WTI достигнаха най-високите си нива от началото на март заради оптимизма по отношение на нарастващото търсене на гориво и твърдото спазване на обещаните съкращения на добива, но оттогава спаднаха с около 3 долара поради притесненията за влиянието на втората вълна на коронавируса.

Заради втората вълна в Канада провинция Квебек въведе ограничения на посещенията на барове и ресторанти, докато най-населената провинция Онтарио съобщи за нов дневен антирекорд от 700 заразени.

Притесненията за търсенето се засилват и от правителствените данни на Япония, които показват, че през август вносът на суров петрол в страната, четвъртия по големина потребител в света, се е сринал с близо 26% на годишна база.

От страна на предлагането търговците следят сблъсъците между Армения и Азербайджан заради региона Нагорни Карабах. Ако конфликтът ескалира, това може да повлияе на износа на нефт и газ от Азербайджан, твърдят анализатори. Главният нефтопровод на Азербайджан минава през Грузия до турското средиземноморско крайбрежие.

От своя страна, цената на златото бележи слаб ръст от 0,07% до ниво от 1883,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:56 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още