IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени продължават спадовете си от предишната сесия*

И двата основни сорта отчетоха спад в пазарните си стойности с повече от 2% в сряда след публикуването на смесените икономически данни в САЩ

09:34 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола отчитат слаби понижения в четвъртък и остават в близост до най-ниските си стойности за последните няколко седмици. През нощта петролните цени регистрираха по-значителни спадове заради притесненията относно търсенето на гориво и неравномерното възстановяване на икономиката в САЩ, информира Ройетрс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,29%, или 0,13 долара, до ниво от 44,30 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 41,44 долара за барел, което е понижение от 0,07 долара, или 0,17%.

И двата сорта петрол отчетоха спад в пазарните си стойности  с повече от 2% в сряда, като WTI се понижи до най-ниското си ниво при затваряне от близо четири седмици, а сортът Брент достигна най-ниската си цена от 21-и август насам, след като проучване на Федералния резерв на САЩ показа, че икономическото възстановяване е смесено.

В същото време други данни показаха, че растежът на работни места е по-бавен от очакваното през август, а заводските поръчки през юли са по-високи от прогнозираното.

Допълнителен признак за ограничено възстановяване е това, че търсенето на бензин в САЩ е намаляло до 8,78 милиона барела на ден през седмицата до 28-и август от 9,16 милиона барела на ден седмица по-рано, обявиха от Администрацията за енергийна информация.

„Като цяло смятаме, че има достатъчно резервен капацитет за петрол и достатъчен натиск върху растежа на търсенето, за да оправдае само постепенното увеличение на цените през следващите 12 месеца“, заяви Вивек Дар, анализатор от Commonwealth Bank.

През миналата седмица експлоатацията на рафинериите в САЩ е спаднала до 76,5% от общия капацитет. Въпреки че това се дължи на прекратената дейност преди урагана Лора, анализатори заявиха, че предстоящата профилактика на рафинериите и краят на летния сезон ще ограничат търсенето на суров петрол.

„Тези фактори предполагат сезонен спад в броя на работещите рафинерии и по-високи нива на запаси от петрол през септември“, каза главният пазарен стратег на AxiCorp Стивън Инес.

От Commonwealth Bank прогнозираха, че сортът Брент ще поддържа средно ниво от 46 долара за барел през четвъртото тримесечие, преди да се повиши до 55 долара в края на 2021 г.

„Виждаме отрицателни рискове за нашите перспективи, свързани с неконтролираното разпространение на COVID-19“, каза Дар.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,22% до ниво от 1940,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още