IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени се насочват към най-големия си месечен спад от март 2020 г.*

От началото на ноември петролът изтрива 19% от стойността си

10:00 | 30.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява, насочвайки се към най-големия си месечен спад от първите дни на пандемията от коронавирус, докато инвеститорите претеглят рисковете, свързани с появата и разпространението на омикрон варианта на Covid-19, след като водеща фармацевтична компания предупреди, че светът може да се нуждае от нови ваксини, за да се справи с поредната вълна на заразата.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,58% до 70,81 долара за барел. Цената на американския лек петрол WTI отчита спад от 3,69% до 67,37 долара за барел.

Наличните ваксини не могат да осигурят същото ниво на защита срещу омикрон варианта, както срещу делта щама на коронавируса, заяви пред Financial Times главният изпълнителен директор на Moderna Inc. Стефан Бансел, съобщава Bloomberg.

Ценовият спад при петрола е част от по-широкото отстъпление на инвеститорите от рисковите активи, докато цената на златото нараства като предпочитан актив убежище.

п1 п1

От началото на ноември петролните цени изтриват 19% от стойността си, което представлява най-големият месечен спад от март 2020 г. Сега инвеститорите търсят сигнали, които да им предоставят насоки относно предизвикателствата, свързани с новия африкански вариант на коронавируса и как неговото разпространение ще се отрази върху глобалното икономическо възстановяване.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници ще решат в четвъртък дали да спрат цикъла на постепенно месечно увеличение на доставките, за да балансират пазара.

„Вероятно е твърде рано да се каже с известна сигурност накъде отива пазарът, докато не разполагаме с повече данни за новия вариант“, споделя Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. Ако широкият алианс ОПЕК+ прекрати временно възстановяването на производството, „това ще осигури на петрола по-стабилна основа“, добавя Лий.

п2 п2

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че ще продължи със своя план за освобождаване на 50 милиона барела петрол от стратегическите резерви на страната въпреки поевтиняването на суровината през последните дни. Този ход ще бъде предприет в координация с други страни, които консумират суров петрол, включително Япония.

Байдън предупреди американците да не се паникьосват заради новия вариант и заяви, че нова национална блокада няма да е необходима. Той каза, че администрацията му все още не вярва, че ще са нужни нови ваксини, но добави, че работи с производителите на лекарства, включително с Pfizer, по планове за извънредни ситуации.

Петролните трейдъри също следят преговорите между представителите между САЩ, Иран и други развити икономики, насочени към съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. Успехът на разговорите във Виена може да свали санкциите срещу иранската икономика, което да доведе до възобновяване на официалните петролни потоци от ислямската република.

В същото време макроикономическите данни от Азия очертават положително развитие във водещите икономики, което буди оптимизъм за търсенето на енергия. Фабричното производство в Япония бележи ръст през октомври, слагайки край на тримесечния спад и засилвайки сигналите, че проблемите с глобалните вериги на доставки може би са започнали да отминават, преди да се появи омикрон вариантът на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още