Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролните цени се разкъсват между страха от COVID-19 и ръста на търсенето*

От своя страна Либия отново направи опит да възстанови износа си, а Ангола се съгласи да увеличи съкращенията на добива

Петролните цени се разкъсват между страха от COVID-19 и ръста на търсенето*

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък след по-ранен ръст, тъй като опасенията за подновените блокади срещу COVID-19 в Съединените щати надвиха признаците за възстановяване на търсенето на бензин в САЩ, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,21%, или 0,09 долара, до ниво от 43,20 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,77 долара за барел, което е понижение от 0,13 долара, или 0,32%.

„Пазарът се затруднява да тръгне в посока оптимизъм към настоящия момент“, казва Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank. „Има смесени доказателства за търсенето“, каза той.

Цените на петрола се повишиха в сряда, след като данните на американската Администрация за енергийна информация показаха, че запасите от бензин в САЩ са спаднали с 4,8 милиона барела през миналата седмица, докато търсенето е нараснало до 8,8 милиона барела на ден, достигайки най-високото си ниво от 20 март.

Още по темата

Скока в случаите на COVID-19 в няколко щата обаче засили прогнозите за подновени блокади, които вероятно ще възпрепятстват всяко възстановяване на потреблението на гориво.

Търсенето на бензин намалява в райони, където се възстановяват блокадите в САЩ, докато това на американското източно крайбрежие, където коронавируса е под контрол, се възстановява добре, каза Шоу.

Съединените щати съобщиха за над 58 000 нови случая на COVID-19 в сряда, което е най-голямото увеличение, отчетено на дневна база, като броят на заразените е нараснал в 42 от 50 щата, показват данни на Ройтерс.

Пазарът вече започва да насочва вниманието си и към срещата на панела от експерти от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници на 15 юли.

Известни като групата ОПЕК+, производителите биха могли да решат да увеличат или да удължат срока по своите рекордни съкращения с 9,7 милиона барела на ден.

Ангола се съгласи да изпълни изцяло своите ангажименти за доставки, като ще съкрати допълнително добива си от юли до септември, за да компенсира предишното излишно производство, заявиха източниците на ОПЕК през тази седмица.

Междувременно, членът на ОПЕК Либия, чийто петролен сектор е блокиран от януари, се опитва да възобнови износа си. Националната нефтена корпорация на страната отмени форсмажорните мерки на нефтения терминал Ес Сидер в сряда. Един нефтен танкер обаче все пак беше възпрепятстван да влезе в пристанището.

От своя страна цената на златото пък бележи ръст от 0,11% до ниво от 1822,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:01 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
24 страни членки на ЕС протестираха срещу заплахите на Тръмп за "Северен поток"