Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролните гиганти се възползват от пика на цените на втечнения газ

Липсата на резерви и студеното време в Азия доведоха до пик на потреблението и високи цени на суровината

Петролните гиганти се възползват от пика на цените на втечнения газ

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Големите петролни компании, сред които Shell и Total, са големите печеливши от ръста на цените на втечнения газ, пише в анализ Ройтерс. В последните седмици липсата на достатъчно газ, студеното време и ограничените резерви доведоха до рекорден ръст на цената на природния газ в Азия.

По тази причина и повечето компании, които имат достъп до различни източници на суровина, сега са в печеливша позиция. Природният газ на най-големия хъб в САЩ - Henri, се търгува за 2,60 долара за млн. британски термални единици. В Европа цената също се повиши - до 10 долара, но в Азия търговията се извършва при около 30 долара за млн. британски термални единици, пише Ройтерс.

Още по темата
В Европа има възможност за покупката на тръбен газ, който е в достатъчни количества, за да покрие повишеното потребление. Затова и повечето доставки на втечен газ в момента се насочват към Азия.

Анализатори коментират, че търговците не могат да отговорят толкова гъвкаво на това увеличено търсене, но компаниите - да. Особено Shell и Total, за които се смята, че ще бъдат най-големите печеливши от създалата се ситуация.

Втечненият газ обикновено се разглежда като гъвкава и по-евтина алтернатива на тръбния газ. Въпреки това търговията му е ограничена - едва около 10% от търгувания газ в световен мащаб. Най-големите производители са САЩ, Русия, Катар и Австралия, които заедно държат дял от 70% от произведения втечнен газ в света.

Основната част от търгуваните количества втечнен газ са по дългосрочни, петролно индексирани договори. Около 10% обаче се реализират на спот пазарите, посочва още Ройтерс.

Повишението в момента се наблюдава именно по спот цените, докато по дългосрочните договори цената е между 11 и 13% от цената на Брента на международните пазари, или около 6-7 долара за млн. британски термални единици.

По-скъпият втечнен газ вероятно ще накара много производители да възобновят работата си по проекти, изоставени заради намаленото търсене, свързано с пандемията от коронавируса.

Ройтерс прогнозира и че сегашната ситуация ще даде тласък на развитието на спот пазарите на втечнен газ и много клиенти ще се откажат от дългосрочните договори за покупка на газ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 месец
Е нъл втечнения газ беше решението .....сега какво излезе ?

E propaganda...
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Е нъл втечнения газ беше решението .....сега какво излезе ? Пак за тръбен ревем че по евтин ....

Още от Суровини
Надеждите за възстановяване на търсенето съживяват цените на петрола*