IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти съкращават разходите за разработване на нови полета

ВР се подготвя за времената на въглеродна неутралност, коментират служители в компанията

11:24 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролните гиганти съкращават разходите за разработване на нови полета

Големите петролни компании съкращават разходите за проучвания за нови петролни полета, пише в анализ Ройтерс. Причината са ниските цени на петрола, които са резултат от намаленото търсене на суровина през 2020 година.

За някои от водещите компании обаче това развитие на нещата е възможност да се настроят към новите реалности на въглеродната неутралност. BP например пренасочва част от своите служители от сектора за разработване на петролни полета към нисковъглеродни проекти.

Останалата част обаче остават без работа - компанията предприе една от най-мащабните програми за съкращаване на служители през 2020 година - 15% от персонала си. Според данни на Ройтерс в BP в момента работят под 100 геолози, инженери и научни работници, свързани с разработката на нови полета, спрямо над 700 в последните години.

Стратегията на Бърнард Луни, който през февруари ще заеме поста на изпълнителен директор на BP, предвижда намаление на добива на петрол с 40%, или 1 млн. барела дневно, до 2030 година.

Като цяло "големите шест" на петролната индустрия изпратиха тежка година. През 2020 година Shell, ExxonMobil, Total, Eni, BP и Shevron са получили най-малкия брой разрешителни за проучвания за петрол и газ в последните пет години.

Пандемията от коронавируса сви потреблението и едни от първите ограничения бяха именно към разработването на нови сондажи. Според анализатори обаче това може се усети във втората половина на десетилетието.

Ройтерс цитира данни на Rystad Energy, според които най-голям брой разрешителни за проучвания е получила американската ExxonMobil с придобиването на правото за работа в три блока в Ангола. На второ място е Total с два блока в Ангола и Оман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още