IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари остават стабилни в края на седмицата*

Възходът на COVID-19 и увеличените доставки на ОПЕК+ обаче все още създават известни притеснения

09:46 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gaettyimages</p>

Снимка: gaettyimages

Цените на петрола отчитат слаби понижения в петък, тъй като търговията бе белязана от нарастваща несигурност относно глобалното възстановяване на търсенето на горива след ръста на новите случаи на COVID-19 в няколко страни и облекчените съкращения на добива от основните производители, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,4425 или 0,11 долара, до ниво от 43,26 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,71 долара за барел, което е понижение от 0,06 долара, или 0,15%.

В четвъртък САЩ съобщиха за най-малко 75 000 нови случая на COVID-19, отчитайки нов дневен рекорд. Испания и Австралия отчитат най-високите си дневни стойности на новозаразени за повече от два месеца, случаите продължават да нарастват и в Индия, а Бразилия затегна блокадата.

Пазарните стойности и на двата сорта петрол спаднаха с 1% в четвъртък, след като Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и съюзниците й, колективно известни като групата ОПЕК+, се съгласиха да облекчат рекордните съкращения на доставките от 9,7 милиона барела на ден, наложени по-рано тази година с около 2 милион барела на ден от август.

Но действителният допълнителен добив ще бъде до 1,1 милиона барела на ден, тъй като страните като Ирак, които надвишиха квотите си през май до юли, се съгласиха за по-големи съкращения през август и септември.

Вивек Дар, стоков анализатор в Commonwealth Bank of Australia, заяви, че пазарът си е отдъхнал от съгласието за някои производители, за да компенсират предишното неспазване на ангажиментите си в момента заради несигурността по отношение на растежа на търсенето.

„Те вземат тези предпазни мерки. Това дава увереност, че ОПЕК+ следи доста внимателно тези условия, за да се увери, че те не тласка пазара в грешна посока “, каза той.

Анализаторите очакват цените на петрола да останат в диапазона от 40-45 долара за барел заради нарастващите американски доставки и несигурността относно търсенето на гориво, тъй като може да са необходими нови блокади, за да се ограничи новият пик на COVID-19.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,01% до ниво от 1800 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още