IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари приеха с ръстовете компромисната сделка на ОПЕК+ *

Според анализаторите решението на групата е разумен ход предвид предстоящата несигурност

10:03 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва, приближавайки се до цената от 50 долара за барел, след като ОПЕК+ постигна компромисна сделка за постепенно намаляване на съкращенията на производството, успокоявайки пазарите след няколко напрегнати дни по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg.

Сортът Брент поскъпва с 1,79% до 49,58 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 1,58% до 46,35 долара за барел*.

В четвъртък вечерта ОПЕК+ постигна споразумение да смекчи ограниченията си върху добива на петрол догодина по-постепенно от планираното по-рано, давайки на пазара повече време да абсорбира допълнителното предлагане.

Групата ще прибави 500 хил. барела дневно на пазара през януари, една четвърт от добива, предвиден в предходния план.

Постепенното смекчаване не отговаря на широките очаквания преди тази седмица, а именно пълно тримесечно отлагане на планираното за януари увеличаване на добива. Но компромисната сделка предотвратява и разпадане на единството на ОПЕК+, което се превърна в растящ риск, след като дни на напрегнати преговори извадиха на показ нов разрив между основните страни членки на картела – Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Споразумението на ОПЕК+, договорено след почти седмица на неспокойни преговори, предлага по нещо както на членовете, загрижени за нестабилността на пазара, така и на страните, които искат да произвеждат повече, за да се възползват от по-високите цени. Напоследък цените на петрола се покачват заради оптимизма, че търсенето на гориво ще започне да се възстановява, след като ваксините срещу Covid-19 бъдат разпространени.

"Има несигурност, но има и причина да бъдем оптимисти за перспективите за търсене към края на първото тримесечие". Едуард Моя, Oanda

„Пазарът е щастлив, че беше взето решение от ОПЕК+ добивът да се увеличи предпазливо и с малки стъпки“, коментира Виктор Шум, вицепрезидент по енергийни консултации в IHS Markit. „Звучи като разумен ход предвид предстоящата несигурност. Трайният факт е, че с повишаването на цените на петрола желанието за ограничаване на доставките се изпарява“, смята той.

„Има несигурност, но има и причина да бъдем оптимисти за перспективите за търсене към края на първото тримесечие“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Сделката ще позволи на петролния пазар да остане в дефицит през първото тримесечие на следващата година, според TD Securities. Трябва да има стабилно и устойчиво нарастване на цените до 2021 г., като ОПЕК + излиза координирано от производствените си съкращения, коментират от Goldman Sachs Group Inc.

*Информацията е актуална към 09:33 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още