IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари са в очакване на срещата на ОПЕК+ идната седмица*

Брент и WTI са напът да отбележат четвърти пореден седмичен ръст

10:03 | 29.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижават в спокойна петъчна сесия след Деня на благодарността в САЩ, а инвеститорите очакват срещата на ОПЕК и съюзниците й идната седмица, на която може да бъде взето решение за удължаване на свиването на производството в подкрепа на пазара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 28 цента до 63,59 долара за барел и се насочват към лек ръст от 0,3% за седмицата. Това ще бъде четвърто поредно повишение за седмицата, като за периода цените са нараснали общо с 3,1%.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 15 цента от стойността си до 57,97 долара за барел. За седмицата WTI е напът да отбележи ръст от 0,4%, което също би било четвърта поредна седмица на скок на цената, а за периода общото увеличение достига 3,2%.

Заседанието идната седмица на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и на съюзниците й, сред които и Русия, е сред водещите събития, които ще наблюдават инвеститорите.

Картелът се договори за намаляване на добива с 1,2 млн. барела дневно до март догодина в подкрепа на цените, а анализатори очакват споразумението да бъде удължено, тъй като производството в САЩ продължава да достига рекордни стойности.

„Много е вероятно групата да удължи сделката в настоящата й форма поне до края на 2020 г., но виждаме ограничени възможности за нов кръг понижения на фона на нееднаквото съобразяване с ограниченията и намаляващата възвръщаемост“, коментира Fitch Solutions.

Руски петролни компании предложиха вчера да не променят производствените си квоти, като подложиха на натиск ОПЕК+ да предотврати голяма промяна на политиката на заседанието във Виена на 5 и 6 декември.

Вчера Китай предупреди САЩ, че ще предприеме „твърди контрамерки“ в отговор на подписаните от президента Доналд Тръмп закони в подкрепа на антиправителствените протести в Хонконг.

Инвеститорите са притеснени, че подобен ход на Китай ще забави още повече предварителното споразумение със САЩ за прекратяване на търговската война, която задържа растежа на световната икономика и потреблението на петрол.

На валутните пазари доларът се насочва в петък към най-силния си финал на седмицата спрямо считаната за валута-убежище японска йена от май насам, тъй като оповестени през последно време данни показаха, че американската икономика е стабилна. Към 9,30 ч. българско време доларът се търгува с минимално повишение от 0,01% до 109,51 йени. Еврото остава непроменено на ниво от 1,1007 долара, а паундът поевтинява с 0,09% до 1,29 долара. Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е на ниво от 98,34 пункта.

Американските фючърси върху златото поскъпват минимално с 0,3% до 1457,80 долара за тройунция, но благородният метал е напът да отбележи най-лошия си месец от три месеца насам, тъй като надеждите за предварително търговско споразумение между САЩ и Китай подкрепят търсенето на по-рискови активи и на долари.

*Информацията е актуална към 9,44 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още