Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролните пирати – проблем за Мексиканския залив, който струва 1 млрд. долара

Според оценките на Pemex, загубите от кражба на гориво в региона през последните три години достигат 7,5 млрд. долара

Петролните пирати – проблем за Мексиканския залив, който струва 1 млрд. долара

Снимка: Ройтерс

Пиратската дейност в Мексиканския залив нараства, както и кражбите на петрол от платформите, работещи в района, като загубите за оператора Pemex достигат до 1 милиард долара годишно, пише Ирина Слав за Oilprice, позовавайки се на информация от Fox News. 

Още по темата

Кражбите на петрол не са рядкост в Мексико, като повечето от тях са свързани с местни картели. И все пак по-голямата част от тази кражби се извършват по сушата: само за два месеца през 2018 г. престъпниците са пробили и поставили около 2300 незаконни кранове в петролопроводите на Pemex в Мексико.

Въпреки че кражбите на петрол и дизел продължават от десетилетия, през последните четири години се наблюдава увеличение на престъпната дейността, посочва Йохан Обдола, основателят на Международната организация за сигурност и разузнаване, базирана в Канада.

„Изчислено е, че кражбите в Мексико достигат до 1,18 милиона барела на ден, което носи милиони долари на престъпни организации и прави много трудно контролирането на производството и транспортирането на суровината“, добавя Обдола пред Fox News.

Според оценките на Pemex, загубите от кражби на гориво през последните три години достигат 7,5 млрд. долара. Голяма част от кражбите се извършват от банди, които бързо прибягват до насилие, тъй като се борят помежду си за по-голям достъп до държавните горива и също така участват в изнудване на работниците в петролната индустрия.

Според президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор властите също са замесени в широко разпространените кражби на горива.

Досега борбата с проблема включваше разполагане на военни служители на ключови места за петролната инфраструктура. Лопес Обрадор заяви, че военноморските сили на Мексико ще извършват непрекъснато наблюдение на платформите на Pemex, които са най-потърпевши от пиратската дейност.

Според някои мексикански служители реформата на енергийния сектор е виновна за нарастването на кражбите на петрол. Отварянето на местната петролна и газова промишленост за частни играчи увеличи броя на целите на пиратите в офшорното пространство и това включва не само петролът, но и оборудването и помощните материали.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Стоманодобивната индустрия страда навсякъде другаде, но не и в Китай