IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролно пристанище в Либия изпрати първия си международен товар от 2014 г.

Краят на въоръжените сблъсъци в страната ù позволи да възстанови износа си от третото по големина петролно пристанище

13:19 | 21.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Танкер, превозващ суров петрол, отпътува от Либия за Италия, след като прекратяването на въоръжените сблъсъци в страната ù позволи да възстанови износа си от третото по големина петролно пристанище в страната за пръв път от 2014 г., коментира Bloomberg.

Танкерът Seadelta е напуснал пристанището Рас Лануф със 781 хил. барела петрол, заяви Насер Делааб, инспектор по петролните операции в Harouge Oil Operations. По-рано танкерът трябваше да прекъсне товаренето и да излезе извън пристанището заради сблъсъци за контрол над терминала. Корабът е отпътувал, докато Либия се опитва да формира единно национално правителство на фона на 5-годишния конфликт за енергийни ресурси и политическо надмощие.

Либия е засилила производството си на петрол с над 70% от август насам, след като някои петролни полета са възстановили добива, а други петролни пристанища също отново стартират работа за първите си международни товари от над 2 години.

Производството на суров петрол в страната е нараснало до 450 хил. барела на ден, заяви Ибрахим ал-Ауами, ръководител на отдела за измервания на петрола в държавната National Oil Corp. (NOC), по телефона във вторник. Добивът е бил на ниво от 260 хил. барела на ден миналия месец, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Либия търси начин да засили добива и износа на суров петрол, който се забави, след като властта на централното правителство се срина след отстраняването на бившия диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. По-рано този месец NOC сложи край на мерки, които ограничаваха износа от основните петролни пристанища Ес-Сидер, Зуейтина и Рас Лануф.

Либия има най-големите залежи на петрол в Африка и добиваше по 1,6 млн. барел на ден преди падането на Кадафи.

Seadelta ще доставя товара си на вече свръхзапасен пазар, в който суровият петрол се търгува на половината от цените спрямо нивата от 2014 г. Друг танкер – Сира, ще тръгне от Рас Лануф, за да достави 600 хил. барела петрол на Италия, каза още Делааб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Либия беше "уредена държава" по доста странен начин. Всички пари от продажбата на петрол отиваха за населението. Ако имаше някаква работа за вършене - наемаха чужденци. Дори с добива на петрол се занимаваха чужденци. Самите либийци изцяло и напълно разчитаха на държавата им да ги храни. Лекарите в болниците им бяха чужденци. Пари от петрола имаха много и беше съвсем достатъчно да си либийски гражданин, за да си осигурен за цял живот. Поради тази причина около 40% от сегашните "бежанци" са неграмотни на родният си език. За какво им е било да учат, след като са смятали, че никога в този живот няма да им се наложи да работят. Те са НАПЪЛНО лишени от трудови навици. Но не и от пари. Като ги слушам по колко хиляди евро дават на каналджиите, за да ги превеждат през границите... Че те трябва да са тръгнали от родината си с по 50 000 евро. И със сигурност тези хора очакват животът за тях в Европа да е точно същият, който са имали някога в Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Аз не съм на кой знае колко години, но си спомням как по новините говореха за редица българи, които ходеха в тази страна да работят. По техни думи, си спомням, говореха за Либия като сравнително уредена държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Толкова за намаляване на добивите. Ако Кадафи беше жив поне щеше да има с кого да се преговаря за намаляването или ограничаването им. Но убийството му доведе страната не до демокрация и благоденствие, а до тотален хаос. На печелившите - честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още