Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът достигна 32-месечен връх*

Американският сорт е напът да отбележи пети тримесечен ръст в цената, което би било най-доброто представяне от 2010 г. насам

Петролът достигна 32-месечен връх*

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола достигна 32-месечен връх, след като ускоряването на ваксинациите срещу коронавируса подкрепи подобрените перспективи за търсенето през лятото в САЩ и Европа, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,44% до 71,22 долара за барел, след като докоснаха най-високото ниво от октомври 2018 г., продължавайки да се изкачват след три поредни седмични повишения. Според проучване на CBS News американците стават все по-спокойни да се срещат с приятели, да се връщат на работните си места и да посещават мащабни събития, като дневният брой на пътниците на американските летища надхвърли 2 милиона души за първи път от началото на пандемията.

Американският сорт е напът да отбележи пети тримесечен ръст в цената, което би било най-доброто представяне от 2010 г. насам, тъй като потреблението се подобрява. В същото време Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) постепенно облекчават ограничаването на предлагането.

Фючърсите върху европейския сорт Брент повишават цената си с 0,56% до 73,10 долара за барел.*

Търсенето на петрол в световен мащаб ще се възстанови до предпандемичните нива в края на следващата година, прогнозира Международната агенция по енергетика миналата седмица, призовавайки ОПЕК и нейните партньори да поддържат баланса на пазарите.

"През изминалата седмица суровият петрол отрази много положителни новини в момент, когато САЩ и Европа отварят икономиките си отново“, коментира Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Цените могат да достигнат и по-високи нива през следващите седмици, но с по-постепенни темпове, като пазарът очаква нов импулс“, посочва Хари.

Въпреки че има признаци на подобрение и облекчение на мерките в САЩ и части от Европа, картината остава смесена. Британският премиер Борис Джонсън се готви да отложи плана си за премахване на пандемичните ограничения в Англия на 21 юни на фона на бързото нарастване на случаите на Covid-19, свързани с щама, който за първи път беше открит в Индия.

Инвеститорите също така следят преговорите във Виена тази седмица между Иран и световните сили за възобновяване на ядреното споразумение, което потенциално ще позволи да бъдат премахнати санкциите на САЩ върху износа на суров петрол в страната. Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи постави под съмнение шансовете за съживяване на пакта, преди гражданите да изберат нов президент на 18 юни. Ебрахим Раиси, който се очаква да замести президента Хасан Рохани, заяви, че ще продължи преговорите, ако бъде избран, но няма да ги приема като основен национален проблем.

Инвеститорите остават оптимисти за възможностите за по-нататъшни повишения на пазара, показват седмичните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Портфейлните мениджъри увеличават своите залози за WTI, който очакват да бъде в най-бичия си тренд от около три години.

*Информацията е актуална към 9:20 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Новите COVID огнища в Азия хвърлят сянка върху петролните пазари