IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е на поредните си най-високи нива за 2019 г.*

Златото поскъпва до триседмичен връх, след като Фед изключи възможността да има повишаване на лихвите през тази година

10:06 | 21.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности за 2019 г. в четвъртък след продължаващото затягане на световните пазари в условията на ограничения в доставките от страна на ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 1,36% до 59,83 долара за барел за доставка през май. Цените на Брент също се повишават макар и с по-малко – с 0,10% до 68,57 долара за барел.

Цените на петрола са нараснали с почти една трета от началото на 2019 г., най-вече заради ограниченията в доставките, наложени от Организацията на страните износителки на петрол и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

Производството на суров петрол в рамките на ОПЕК е спаднало от пика си от средата на 2018 г. от 32,8 млн. барела на ден до 30,7 млн. барела на ден през февруари.

„Венецуелският износ за САЩ най-накрая пресъхна, след като по-рано през тази година американската администрация наложи санкции върху страната“, коментират от ANZ bank.

Иранският износ на петрол също е спаднал. Стремежът на САЩ е да намалят износа на суров петрол от Иран с около 20% до под 1 млн. барела на ден от май, като изискват от страните вносителки да намаляват покупките си, за да избегнат американски санкции.

Запасите на американски суров петрол са намалели през миналата седмица с близо 10 млн. барела – най-големия им спад от юли насам в резултат на силния износ и търсенето от страна на рафинериите, заяви в сряда Администрацията за енергийна информация. В момента резервите се намират на най-ниското си ниво от януари – 439,5 млн. барела.

Междувременно златото поскъпва с 1,31% до 1318,80 долара за троуйция, достигайки триседмичен връх, след като Федералният резерв изключи възможността да има повишаване на лихвените проценти през тази година. В същото време намаляването на прогнозата за растежа в САЩ засили страховете за забавянето на растежа на световната икономика.

По-рано в сесията паладият достигна поредната си рекордна стойност от 1619,81 долара за тройунция.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,06% до 95,87 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,23% до 110,45 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,55% до 0,7155 долара.

* Информацията е актуална към 9:16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още