IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът да отчете най-големия си седмичен спад от март*

Тази сутрин цената на черното злато се възстановява след тридневните понижения

09:58 | 21.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават, възстановявайки се от тридневните понижения, докато инвеститорите се подготвят за възстановяване на доставките от Иран, след като официални лица заявиха, че Техеран и световните сили са постигнали напредък в преговорите ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент записват лек ръст до 65,18 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,29% до 62,12 долара за барел.*

За седмицата обаче и двата договора поевтиняват с близо 5% и са напът да отчетат най-голямото си седмично поевтиняване от март, след като президентът на Иран заяви, че САЩ са готови да отменят санкциите срещу петролния, банковия и корабоплавателния сектор на страната.

Иран и световните сили водят преговори от април за възобновяване на ядреното споразумение, а ръководителят на дискусиите от страна на Европейския съюз заяви в сряда, че е уверен, че ще бъде постигната сделка.

"Изглежда, че е постигнат значителен напредък в продължаващите ядрени преговори във Виена и е възможно Иран да доставя около 1 милион барела на ден допълнително на пазара през втората половина на годината“,  коментира Хелима Крофт от RBC Capital Markets.

И все пак инвеститорите остават оптимистични относно възстановяването на търсенето на гориво това лято, тъй като програмите за ваксинация в Европа и САЩ биха позволили на повече хора да пътуват, въпреки че нарастващите случаи в различни части на Азия могат да натежат на глобалното потребление.

Анализатори от JPMorgan прогнозират сортът Брент да приключи годината на цена от 74 долара за барел. За да достигне 100 долара, търсенето ще трябва да бъде средно над 102,6 милиона барела на ден през третото тримесечие и да нарасне до 103,6 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие, изчисляват от банката.

Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания в Абу Даби, заяви в четвъртък, че търсенето на петрол се е увеличило до 95 милиона барела на ден.

"По-агресивно от очакваното нарастване на иранското производство и износа би било още един ограничаващ фактор за вдигането на цените“, коментират от JPMorgan.

Банката очаква производството на ирански суров петрол да нарасне до 3,2 милиона барела на ден през декември от около 2,8 милиона барела на ден през първото тримесечие и да достигне пълния капацитет от 4,2 милиона барела на ден в началото на 2023 година.

*Информацията е актуална към 09:25 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още