IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът компенсира резкия спад от началото на седмицата след тридневен ръст*

В същото време новият делта вариант на вируса заплашва търсенето отново

10:26 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола задържа тридневните ръстове и остана близо до 71 долара за барел в петък на фона на оптимизма, че нарастващото търсене ще затегне световния пазар, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поевтинява леко с 0,42% до 73,46 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,42% до 71,61 долара, след като поскъпнаха с над 8% през предходните три сесии.

петрол петрол

Така цените остават като цяло стабилни през седмицата, след като компенсираха по-голямата част от спада в понеделник, когато суровината потъна поради опасения, че разпространението на делта варианта на коронавируса ще намали потреблението точно когато ОПЕК + се споразумя да добави още барели на пазара.

През тази година цената на суровия петрол се стабилизира, тъй като пускането на ваксини позволи на икономиките да се отворят отново, стимулирайки търсенето и стопявайки запасите, натрупани по време на пандемията. Въпреки че появата и разпространението на силно заразния делта вариант възпрепятства този процес, особено в части от Азия, инвеститорите залагат, че положителната тенденция ще се запази.

Данните тази седмица показаха, че търсенето на бензин по същество се нормализира в много от страните с най-голямо потребление на петрол.

И все пак предизвикателствата остават. САЩ се намират „в друг драматичен момент“, като случаите на Covid-19 отново се увеличават и леглата в някои болници се пълнят, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Във Франция пък броят на заразените се е увеличил повече от два пъти през последната седмица, а Южна Корея увеличи мерките за социално дистанциране на фона на рекорден брой случаи.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници планират да добавят по 400 хил. барела дневно на пазара през август и през следващите месеци, докато намалените доставки, наложени в началото на пандемията, бъдат напълно наваксани. Допълнителни доставки тази половина на годината може да дойдат от Иран, ако Техеран успее да сключи ядрена сделка, позволяваща санкциите на САЩ за суровия петрол да бъдат отменени.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още