IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът леко поскъпва след резкия спад на цените тази седмица

На растящото производство и резерви в САЩ се противопоставят очакванията за удължаване на квотната сделка от ОПЕК

10:04 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари отчитат лек ръст на цените в четвъртък, след като растящото производство и резерви на суров петрол в САЩ се противопоставиха на очакванията, че ОПЕК ще удължи продължаващата квотна сделка на срещата си в края на месеца, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 28 цента, или 0,45%, до 62,15 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 13 цента, или 0,23%, до 55,46 долара за барел към 9:55 ч. българско време.

„Петролът се отърси от неочаквания ръст на резервите на петрол в САЩ. И двата фючърса отбелязаха леки повишения“, казва Джефри Холи, старши пазарен анализатор в брокерската къща OANDA в Сингапур.

Въпреки леките увеличения Брентът и WTI изгубиха около 4% от стойността си, откакто удариха върхове от 2015 г. миналата седмица, отчасти заради нарастващото предлагане на суров петрол в САЩ.

Американските резерви са се увеличили за втора поредна седмица – с 1,9 млн. барела през седмицата до 10 ноември до 459 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация в сряда.

За сравнение, очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс бяха за спад от 2,2 млн. барела.

Производството в САЩ също удари рекордните 9,65 млн. барела на ден.

Въпреки това анализаторите заявиха, че цените са сравнително подкрепени от усилията на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за намаляване на добива с цел затягане на пазара и подкрепа на цените.

Сделката трябва да приключи през март 2018 г., но ОПЕК ще се срещнат на 30 ноември, за да обсъдят политиката и се очаква да договорят удължаване на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още